A Debreceni Egyetem szenátusa 90 százalékos többséggel választotta díszpolgárrá Vlagyimir Putyint

POLITIKA
2017 augusztus 28., 14:35

A hvg.hu szerint a Debreceni Egyetem szenátusa 90 százalékos többséggel támogatta az ötletet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyetem díszpolgára legyen. Az egyetemet még az sem zavarja, hogy a díszpolgári címet csak Budapesten tudják majd átadni, mert Putyin nem megy Debrecenbe. De hát akkor majd Debrecen megy Putyinhoz.

Az orosz elnök a Civis Honoris Causa címet kapja majd, amit az egyetem szabályzata szerint „kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet” kifejtő, valamint „munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával az egyetemet” segítő, illetve annak valamely „szervezeti egysége, az egyetem jó hírnevének erősítését” végző személyeknek lehet adományozni.

Az ránézésre is látszik, hogy Putyin nem igazán illik bele ezekbe a kategóriákba, ezért Debrecenben azt találták ki a díszpolgári cím indoklásaként, hogy

Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban.

Putyin díszpolgári címén rengetegen felháborodtak, záporoztak az egycsillagos értékelések a Debreceni Egyetemnek a Facebookon. Az ellenzők szerint többek közt azért sem szabadna kitüntetni Putyint, mert uralma alatt Oroszország részt vett Ukrajna destabilizálásában.

A Debreceni Egyetem szenátusát nem hívták össze a szavazásra, csak elektronikusan voksoltak, de anonim módon. A 70 fős testületben 63 tag támogatta Putyin díszpolgári címét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.