Merkel szerint a német kormány jól döntött, amikor 2015-ben beengedett 1 millió migránst, de ez soha többé nem ismétlődhet meg

külföld
2017 augusztus 28., 20:45

A szeptember 24-i német választásokra eléggé magabiztosan készülő Angela Merkel interjút adott a német Welt am Sonntagnak. Ebben továbbra is igyekezett védeni kormánya 2015-ös döntését, amikor nyitott határokkal vártak nagyjából 1 millió, Németország felé tartó migránst, miközben látszott az is, hogy az EU menekültügyi jogszabályrendszere lényegében összeomlott, és nem volt helyette új ötlet.

Emellett azonban Merkel azt is mondta, hogy a 2015-ös események soha többé nem ismétlődhetnek meg, mert az egy vészhelyzet volt, amit sem az európaiak, sem pedig a menekülők nem akarhatnak újraélni. A kancellár szerint 2015-ben Németország humánus döntést hozott, sőt a lehető leghumánusabbat, amit az adott helyzetben lehetett.

Ezért Merkel és kormánya is azon dolgozik, hogy a csökkentse a Líbiából Európába irányuló illegális migrációt.

Erről volt szó hétfőn egy párizsi tárgyaláson is, amin Merkel mellett Emmanuel Macron francia elnök, valamint Olaszország, Spanyolország, Líbia, Niger és Csád vezetői is jelen voltak.

A tárgyaláson felmerült, hogy európai segítséggel menekülttáborokat hoznak létre még Afrikában, és már ott eldől, kik azok, akik menekültstátuszt kaphatnak valamelyik EU-s célországban.

Merkel többször kijelentette, hogy szerinte már nem a migrációval kellene foglalkozni Németországban, hanem azzal a nehéz munkával, hogy integrálják azokat, akik eddig érkeztek. A nyáron azonban a német híreket újra elárasztották a tömeges migrációról szóló hírek, csak a bevándorlók ezúttal nem a Balkánon át, hanem a Földközi-tengeren jöttek Európa felé. Az olasz és a spanyol migrációs útvonalak kinyílásával és egyre népesebbé válásával Merkelnek ismét meg kellett nyilvánulnia ebben a témában is, ehhez jött kapóra a párizsi találkozó. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.