Hipervirulens, pusztító és nagyon ellenálló baktérium bukkant fel Kínában

TUDOMÁNY
2017 szeptember 03., 17:09
comments 163

Az elmúlt években egymást érték a különféle antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumokról szóló hírek, melyek hamarosan végigsöpörhetnek az egész világon, tömegeket megölve. 

Az eddig felemlegetett potenciális szuperbaktériumokból aztán nem lett világjárvány, de ez mégsem azt jelenti, hogy maga az óvatos aggódás feltétlen túlzás volna: kutatók régóta figyelmeztetnek arra, hogy többek között a nem megfelelő antibiotikum-használat (kezdve a mezőgazdaságtól egészen az emberi használatig), illetve a lelassult fejlesztések miatt jöhet majd egy olyan rezisztens baktérium, ami tényleg készületlenül ér minket. (Ezekről a problémákról korábban részletesen is írtunk.)

Most az egyik legismertebb orvosi folyóiratban, a Lancetben publikáltak egy esettanulmányt, ami még a sokat látott orvosi szakírókat is felrázta: Kínában fedeztek fel egy tüdőgyulladást okozó új típusú baktériumot, ami erősen antibiotikum-rezisztens, mellé viszont meglehetősen halálos és gyorsan is terjed. 

Mondani se kell, de ez így a legrosszabb kombináció. A Klebsiella pneumoniae nevű baktérium 2016-ban öt embert ölt meg Hangcsou városában egy intenzív osztályon. Az esetekről a héten jelent meg tanulmány a Lancetben. 

A kutatás egyik vezetője, Sheng Chen mikrobiológus szerint a halálesetek egy vadonatúj kórházban történtek, ahol nagyon adtak a tisztaságra. A kutatót az lepte meg, hogy ebben a környezetben ennyire gyorsan tudott felbukkanni egy rezisztens törzs. De a megjelenés csak az első probléma volt, utána nem találtak olyan antibiotikumot Kínában, ami hatott volna ellene. Az még felmerült, hogy az Egyesült Államokban létezhet olyan gyógyszer, ami hatásos, de ezeket még nem tudták tesztelni.

Mind az öt áldozat 53 évesnél idősebb volt, és mindannyian komoly műtét után lábadoztak. Súlyos tüdőelégtelenségbe, illetve több szervük összeomlásába haltak meg. 

Amikor Chen és kollégái szekventálták a mikrobákat, döbbenten tapasztalták, hogy a baktérium egyetlen korábban ismert típusra sem hasonlított, hanem két kifejezetten veszélyes típus fúziója volt. Az elmúlt évtizedekben a K. pneumoniae két típusa volt ismert a kórházakból: az egyik az antibiotikum-rezisztens verzió, a CRE. Ez a törzs tavaly Nevadában okozott halálesetet, akkor 26 antibiotikum mondott csődöt. 

A másik törzs viszont nem rezisztenssége miatt okozott gondot, hanem mert hipervirulensnek számít: nagyon súlyos betegséget terjeszt, nagyon gyorsan. Chen elmondása szerint emiatt a szervezeten belül is nagyon gyorsan tud terjedni, miután megtámadta a tüdőt, hamar áttér más szervekre is. 

A hipervirulens verzió Kína számos kórházában jelen van, ráadásul ez akár a fiatalabb, egészségesebb szervezetekre is veszélyt jelent. Attól, hogy a két törzs összeolvad egy új verzióvá, évek óta féltek a kutatók. 

Az amerikai Rutgers University kutatói azzal kommentálták a cikket, hogy világszerte figyelmeztetni kell az orvosokat erre a hármas fenyegetést jelentő törzsre. Az is nagyon fontos, hogy még most kontroll alá kerüljön a törzs, ha ez nem sikerül, akkor világjárványt okozhat az antibiotikum-rezisztens hipervirulens K. pneumoniae. (NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.