Mestertroll szívatta meg a német szélsőjobboldali pártot Facebookon

Az Alternatíva Németországért (AfD) a Facebookon kapott komoly trollpofont a német viccpárttól, az egyszerűen csak A Párt néven nyomuló szervezettől. 

A Párt képviselői az elmúlt 11 hónapban kamufelhasználókkal fokozatosan épültek be számos AfD-közeli Facebook-csoportba, többek között a Szülőföldem, Szeresd a Hazádat és az Igazság az antifáról nevű csoportokba. Ezeknek a csoportoknak összesen több mint 180 ezer tagja van. 

Annyira jó munkát végeztek, hogy egy ponton adminokká nevezték ki őket, majd ezután kirúgták a korábbi adminokat, és átnevezték a csoportokat, például I <3 Antifa vagy Szeresd a humuszod nevekre, de a "Sharia - egyre több és több Németországban" csoportból is "Shakira - mikor jön vissza Németországba" csoport lett. 

Vasárnap A Párt közzétett egy videót a puccsról az összes, csoportokhoz tartózó oldalon, és közölték, hogy mostantól ők vezetik ezeket. 

A Párt képviseletében az izraeli származású zenész és komikus, Shahak Shapira új szabályokat is bevezetett: az iszlám elleni gyűlöletbeszédet ezentúl Mekka felé fordulva kell elmondani, az összes csoportban 18 százalékos menekültkvótát állapítottak meg és a Moszadnak mostantól joga van az összes csoporttag webkamerájának a bekapcsolásához.  

Shahak ShapiraFotó: Wikipedia

Az AfD szóvivője, Christian Lüth szerint egy hülye viccről van szó, amivel nyilván a pártot és a szavazóit akarták csak idegesíteni. Lüth úgy látja, a szatirikus párt nem akar komoly kampányt indítani, helyette illegális eszközökkel árt a vetélytársaiknak. 

Az AfD több képviselője is felvetette, hogy jogi eszközökkel fognak élni. 

Shapira szerint amúgy ha jobban belegondolnak, annyira nem is volt vicces ez az egész, hiszen ezekben a csoportokban az AfD több magasrangú politikusa is elég aktív volt. 

Tanulságos volt azt is látni, hogy miután hozzáadták a kamu profilját a csoporthoz, hogyan lepte el rögtön a gyűlölet és a kamuhírek örvénye, Afd-közeli botok kezdték el rögtön bejelölni. Szerinte a digitális választási kampány zajlik jelenleg, aminek egyetlen célja, hogy manipulálják az embereket. 

Abban bízik, hogy akciója arra alkalmas volt, hogy pár ember, aki a csoportok tagja volt, elkezdjen elgondolkozni pár dolgon. 

A FAZ már tavasszal írt arról, hogy az AfD sokkal erősebben van jelen az online térben, mint a többi német párt. Botokat használva posztolnak Facebookon és Twitteren üzeneteket, illetve folyamatosan próbálnak meg felvenni algoritmusok révén új embereket a csoportba. A párt vezetése ezt azóta tagadta, elmondásuk szerint nincsenek olyan botjaik, melyek a párt érdekeinek megfelelő posztokat raknának ki facebookozók falára. (DW)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.