Lázár és Deutsch felháborodott azon, hogy az EU vizsgálni szeretné a 600 millió forintos EU-támogatásból épült felcsúti kisvasutat

POLITIKA
2017 szeptember 06., 11:06
comments 188

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebook-posztja nyomán arról írt a 24.hu, hogy a kormány nagyon nem akarja, hogy egy EU-s bizottság megnézze a felcsúti kisvasutat. Az a helyzet ugyanis, hogy több, EU-s pénzből megvalósult magyar projekt is előkerült az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) szeptember 4-i ülésén, mivel a CONT tényfeltáró küldöttsége szeptember 18. és 20. között Magyarországra látogat. Többek között az érdekli őket, hogy jól költötték-e el például a 4-es metróra és a felcsúti kisvasútra a brüsszeli pénzeket.

És bár az ülésen úgy fogalmaztak, a programban egy „Budapest-közeli vasúti beruházást” tekintenek meg, egyből kiderült, miről van szó: a CONT elnöke, Inge Gräßle felolvasta ezt a részletet a levélből, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter írt a költségvetési bizottságnak:

„Különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg.”

A 24.hu szerint Lázár levelében az áll, hogy a kisvasutat a közelmúltban a magyar ellenzéki pártok miatt számos bírálat érte, bezzeg azokban a projektekben nem indult vizsgálat, amiket ellenzéki politikusok településein valósítottak meg.

Gräßle erre azt mondta, sem ő, sem a titkárság nem foglalkozik olyan mélyen a magyar politikával, hogy ilyen részleteket tudjon, ők olyan projekteket vizsgálnak meg, ahol láthatóan probléma van. Mint mondta:

„Nem hagyjuk, hogy magyar kormány döntse el, hogy mit nézzünk meg.”

A bizottság ülésén ott volt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is, és azt három pontban összefoglalta, hogy szerinte és a kormány szerint hogyan támadja Brüsszel Budapestet:

  1. „Politikailag furcsa”, hogy az MSZP-kormányok idején a CONT egyszer sem jött Magyarországra, hogy ellenőrizze az EU-s projekteket, míg 2010 óta ez már a második alkalom.
  2. Miközben az EU az ilyen vizsgálatoknál máskor figyelembe veszi például a brexitnépszavazást vagy az őszi németországi választásokat, addig Magyarországon nem számít, hogy 6 hónap múlva választások lesznek.
  3. Deutsch Tamást nem győzték meg arról, hogy politikailag elfogulatlan lenne a látogatás: a sok ezer kis projekt egyike egy turisztikai célú beruházás, aminek az egyik állomása Felcsút, ahol egyébként kiskorában élt a miniszterelnök. Ez a bűne ennek a szerencsétlen kis falunak.

Deutsch azzal is érvelt, hogy ha annyi gond van a 600 millió forint EU-s támogatásból épült kisvasúttal, miért nem indított vizsgálatot sem magyar hatóság, sem más uniós szerv. Azt javasolta: alaposabban készítsék elő az utat vagy a küldöttség csak júniusban jöjjön ide, hogy ne vetüljön fel a választásba való beavatkozás gyanúja. Gräßle erre azt mondta: „A választás legalább 6 hónap múlva lesz. Fontosak vagyunk, de ennyire nem.”

Annak ellenére, hogy Lázár János júniusban azt mondta, hogy a felcsúti kisvasút egy megtérülő beruházás, már látszik, hogy annyira veszteséges, hogy ha ez a tendencia folytatódik, sosem térül meg felcsúti dili. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.