A Debreceni Egyetem szerint lejáratják az intézményt, akik Putyin kitüntetése ellen tiltakoznak

POLITIKA
2017 szeptember 08., 19:10
comments 246

A Debreceni Egyetem szenátusától eddig négy tanszék határolódott el Vlagyimir Putyin kitüntetése miatt. Pénteken az intézmény vezetése egy közleményben arról írt, hogy a tiltakozók hangulatkeltéssel és az intézményi előírásokat semmibe véve akarják lejáratni a Debreceni Egyetemet.

photo_camera Fotó: Sergey Guneev

A Debreceni Egyetem augusztus végén jelentette be, hog a Szenátus megszavazta a Civis Honoris Causa címet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A közéleti, társadalmi szereplőknek adható elismerést eddig csak Habsburg György utazó nagykövet és Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök kapta meg.

Először az egyetem Alkotmányjogi Tanszéke tiltakozott nyilvánosan, majd a szervetlen és analitikai kémiai tanszék, analízis tanszék és a fizikai kémiai tanszékek is csatlakozott hozzájuk, mert úgy látták, hogy az „autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk”. Vajda Mihály filozófus pedig szintén Putyin díszpolgárrá választása miatt mondott le professor emeritusi címéről.

Erre válaszul a Debreceni Egyetem pénteken azt írta: „A titkos szavazásokon született tanszéki állásfoglalások kiadói a mai napig nem keresték meg az intézmény vezetését, a tiltakozásukat hivatalos csatornán nem juttatták el a vezetéshez. Ebből arra következtetünk, hogy a sajtón és közösségi portálokon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az intézmény döntéshozóira. Mindez sajnálatos tény, mint ahogy az is, hogy az elmúlt tanévben - a Hallgatói Önkormányzat jelzései alapján - a tőlük függő viszonyban lévő hallgatókat, doktoranduszokat is több alkalommal tiltakozásokra buzdították, akár intézményi kezdeményezések, akár doktorandusz hallgatókat érintő törvényi szabályozás miatt. Az intézmény rektora tegnapi napon (2017. szeptember 7-én) megkapta és tudomásul vette - az egyébként az intézményben évtizede kurzust már nem tartó - Vajda Mihály lemondását a professor emeritusi címről”.

Majd hozzátették, hogy 

„az intézmény tiszteletben tartja a magánvéleményeket, de azt elítéli, hogy egyetemi polgárok az érvényben lévő szabályzatokban szereplő határköröket túllépve tesznek nyilatkozatot, hangulatkeltéssel és az intézményi előírásokat semmibe véve akarják lejáratni a Debreceni Egyetemet”.

Egyébként Vlagyimir Putyin csak a kitüntetés átvételétől jogosult a cím viselésére. Az egyetem szerint átadásra akkor kerül sor, amikor sikerül olyan időpontot találni, ami megfelel az orosz elnöknek is. (Délhír/Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.