Az ellenzék kiállt a kárpátaljai magyar oktatásért, a Fidesz annyit mondott erre: Soros

Közösen állt ki nyolc ellenzéki párt vasárnap délután a magyar nyelvű oktatást ellehetetlenítő ukrán törvény ellen.

Kunhalmi Ágnes (MSZP), Ungár Péter (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Bokros Lajos  (Modern Magyarország Mozgalom). Soproni Tamás (Momentum), Avarkeszi Dezső (DK), Berkecz Balázs (Együtt) és Bősz Anett (Liberálisok) mondtak beszédet körülbelül 150 ember előtt a Közös Ország Mozgalom rendezvényén a hvg.hu cikke szerint, őket pedig a Heti Válasz újságírója, Stumpf András konferálta fel, akinek pénteki cikke adta az ötletet. 

A tüntetésre meghívták a Fideszt is, ők annyit mondtak:

"Soros bábszínházban nem veszünk részt".

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt mondta, Ukrajna hátba szúrta Magyarországot, vasárnap pedig arról beszélt, "minden európai és globális fórumot fel fog használni, hogy ez a jogszabály ne léphessen hatályba". 

„A törvény az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe véve megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, amivel létalapjukat szünteti meg” - áll a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közös tiltakozásában. A kedden elfogadott oktatási törvény három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.