Az ellenzék kiállt a kárpátaljai magyar oktatásért, a Fidesz annyit mondott erre: Soros

2017 szeptember 10., vasárnap 16:05
242

Közösen állt ki nyolc ellenzéki párt vasárnap délután a magyar nyelvű oktatást ellehetetlenítő ukrán törvény ellen.

Kunhalmi Ágnes (MSZP), Ungár Péter (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Bokros Lajos  (Modern Magyarország Mozgalom). Soproni Tamás (Momentum), Avarkeszi Dezső (DK), Berkecz Balázs (Együtt) és Bősz Anett (Liberálisok) mondtak beszédet körülbelül 150 ember előtt a Közös Ország Mozgalom rendezvényén a hvg.hu cikke szerint, őket pedig a Heti Válasz újságírója, Stumpf András konferálta fel, akinek pénteki cikke adta az ötletet. 

A tüntetésre meghívták a Fideszt is, ők annyit mondtak:

"Soros bábszínházban nem veszünk részt".

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt mondta, Ukrajna hátba szúrta Magyarországot, vasárnap pedig arról beszélt, "minden európai és globális fórumot fel fog használni, hogy ez a jogszabály ne léphessen hatályba". 

„A törvény az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe véve megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, amivel létalapjukat szünteti meg” - áll a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közös tiltakozásában. A kedden elfogadott oktatási törvény három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt