Egy kínai cég 9 milliárd dollárért bevásárolta magát a Rosznyeftybe

Fotó: Vladimir Astapkovich/Sputnik

Bevásárolta magát egy magántulajdonú kínai energiakonglomerátum, a CEFC China Energy az orosz állam többségi tulajdonában levő Rossznyefty olajipari vállalatba. A Rosznyefty elnöke Igor Szecsin egykori szentpétervári kgb-s, Putyin régi ismerőse, Oroszország egyik erős embere. Az ő tájékoztatása szerint a Rosznyeftyben 2016 telén 10,2 milliárd euróért 19,5 százalékos tulajdoni részt szerzett Katari Befektetési Hatóság és a Glencore svájci bányacég adott túl a vásárláshoz felhasznált hitel fedezetéül szolgáló részvénycsomagján.

A vásárlást hitelező Intesa Sanpaolo, ami 5,2 milliárd euróval, (6,26 milliárd dollárral) hitelezte a befektetőket, azt közölte, hogy az üzlet lezárultával teljes egészében visszakapja a hitelt. A Glencore közleménye szerint a CEFC 16 százalékkal adott többet a részvénycsomagért a 30 napos tőzsdei átlagárnál, ez alapján a teljes ár 8,9 milliárd dollár lehetett. A Glencore 0,5, a katariak 4,7 százalékos csomagot tartottak meg. 

Oroszország az ukrajnai agressziója miatt elrendelt szankciók bevezetése óta próbál kelet felé fordulni olajiparával, az amerikai elnökválasztásba történt beavatkozás miatt elrendelt újabb szankciók csak sürgetőbbé tették ezt. (Via Financial Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.