Tűzszünetet hirdettek Mianmarban a rohingya lázadók

A 66 éves Mohammad Amin, aki Aung Sit Pyinből menekült át Bangladesbe.Fotó: EMRUL KAMAL/AFP

A legfrissebb összesítések szerint már 290 ezer rohingya menekült el Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, ez a teljes, 1,1 milliós mianmari rohingya népességnek több mint a negyede. Az ország északnyugati, a muszlim rohingyák lakta tartományában a mianmari hadsereg a menekülők beszámolója szerint módszeres népirtást végez.

Menekülő rohingyák partot érése a Naf folyó bangladesi oldalán. A háttérben valami ég Mianmar rohingyák lakta tartományában, Rakhine-ben.Fotó: Ahmed Salahuddin/NurPhoto

A hadsereg akciójának apropója az Arakan Rohingya Salvation Army muszlim lázadócsoport elleni fellépés. Az ARSA vasárnap egyoldalú, egy hónapos tűzszünetet hirdetett, ettől a humanitárius katasztrófa enyhülését remélik.

A mianmari hadsereg az Arsa augusztus 25-i akciója, egy rendőrörs elleni támadás után kezdett tisztogató akcióba Rakhine tartományban, az egykori Arakan államban. A népirtás elől menekülők megsegítésére az ENSZ szerint 77 millió dollárra van szükség sürgősen. Leginkább élelemre, tiszta vízre és egészségügyi szolgáltatásokra van szükség. Robert Watkins, az ENSZ bangladeshi segélyezési koordinátora szerint hatvanezer új szálláshelyre van sürgős szükség, és mentálhigiéniás szakemberekre is, hogy segítsenek az erőszak és a szexuális erőszak túlélőin. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.