Tűzszünetet hirdettek Mianmarban a rohingya lázadók

külföld
2017 szeptember 10., 07:10
comments 256
A 66 éves Mohammad Amin, aki Aung Sit Pyinből menekült át Bangladesbe.
photo_camera A 66 éves Mohammad Amin, aki Aung Sit Pyinből menekült át Bangladesbe. Fotó: EMRUL KAMAL/AFP

A legfrissebb összesítések szerint már 290 ezer rohingya menekült el Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, ez a teljes, 1,1 milliós mianmari rohingya népességnek több mint a negyede. Az ország északnyugati, a muszlim rohingyák lakta tartományában a mianmari hadsereg a menekülők beszámolója szerint módszeres népirtást végez.

Menekülő rohingyák partot érése a Naf folyó bangladesi oldalán. A háttérben valami ég Mianmar rohingyák lakta tartományában, Rakhine-ben.
photo_camera Menekülő rohingyák partot érése a Naf folyó bangladesi oldalán. A háttérben valami ég Mianmar rohingyák lakta tartományában, Rakhine-ben. Fotó: Ahmed Salahuddin/NurPhoto

A hadsereg akciójának apropója az Arakan Rohingya Salvation Army muszlim lázadócsoport elleni fellépés. Az ARSA vasárnap egyoldalú, egy hónapos tűzszünetet hirdetett, ettől a humanitárius katasztrófa enyhülését remélik.

2017 szeptember 06., 14:00
Zajlik éppen egy népirtás

Rohingyák százezrei menekülnek Banglades felé, nyomukban a házaikat felgyújtó, a férfiakat meggyilkoló, a nőket megerőszakoló mianmari hadsereggel. Nem úgy tűnik, hogy a világ képes lenne segíteni rajtuk. A Nobel-díjas Aung Szan Szu Csí meg nem is akar.

link Forrás

A mianmari hadsereg az Arsa augusztus 25-i akciója, egy rendőrörs elleni támadás után kezdett tisztogató akcióba Rakhine tartományban, az egykori Arakan államban. A népirtás elől menekülők megsegítésére az ENSZ szerint 77 millió dollárra van szükség sürgősen. Leginkább élelemre, tiszta vízre és egészségügyi szolgáltatásokra van szükség. Robert Watkins, az ENSZ bangladeshi segélyezési koordinátora szerint hatvanezer új szálláshelyre van sürgős szükség, és mentálhigiéniás szakemberekre is, hogy segítsenek az erőszak és a szexuális erőszak túlélőin. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.