Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint „az etnikai tisztogatás tankönyvi esete” zajlik Mianmarban

Az „etnikai tisztogatás tankönyvi esetének” nevezte a mianmari, muszlim vallású rohingya kisebbséggel szembeni „kegyetlen biztonsági műveleteket” Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Zeid Raad al-HusszeinFotó: Fabrice Coffrini / AFP

A mianmari hadsereg Arakán államban zajló tevékenysége „egyértelműen aránytalan” válasz a muszlim szélsőségesek múlt hónapban elkövetett támadásaira – mondta a főbiztos az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén. Azt is mondta, hogy:

„Felszólítom a kormányt, hogy vessen véget a jelenlegi kegyetlen katonai műveleteknek, vonja felelősségre az összes jogsértés elkövetőit, és fejezze be a rohingya lakosság hátrányos megkülönböztetését.”

Eközben a dalai láma azt üzente a buddhista többségű Mianmar vezetésének: a béke és a megbékélés szellemében kezet kell nyújtani a társadalom minden tagjának, és azt írta: emlékezzenek Buddhára, mert ő – látva szenvedéseiket – segített volna a rohingyáknak. (MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.