Tarlós népszavazást kezdeményez a Római parti mobilgát ügyében

belföld
2017 szeptember 11., 18:04
comments 336

Tarlós István főpolgármester olyan javaslatot terjeszt a fővárosi közgyűlés elé, hogy írjanak ki budapesti szintű ügydöntő népszavazást a római-parti mobilgátról. Ez óriási fordulat a sztoriban, amit Tarlós az M1 hétfő esti műsorában jelentett be. 

Tarlós azzal indokolta a 180 fokos fordulatot, hogy 

már nem szakmai vita folyik az ügyben, és a vita ma már nem kezelhető.

A főpolgármester ehhez annyit tett hozzá, hogy a népszavazás kiírásáról szóló esetleges közgyűlési döntést a Kúria írhatja majd még felül.

Tarlós István az utóbbi időben egyre nehezebb helyzetbe került, amikor különösebb érvek nélkül védte az eddig ismert Római partot teljesen elpusztító, ugyanakkor lényegében csak a milliárdos, a hullámtérben szállodát birtokló Egri Gábor és még pár ingatlantulajdonos érdekeit szolgáló partmenti gáttervet. 

Az ügyben kivételesen széles körű, politikamentes civil összefogás valósult meg, hiszen azokon kívül, akiknek személyes anyagi érdeke fűződik az ügyhöz - ez maximum pár tucat ember - ,kevesen támogatnak egy ilyen barbár lépést. 

Egy nemrég készült közvéleménykutatás szerint a budapestiek mindössze 20 százaléka támogatna egy parti mobilgátat és majdnem hatvan százalékuk a beljebb húzódó nyomvonalat pártolná.

A tévéműsorból kiderült, hogy Tarlós döntését erősen befolyásolta az ügy legutóbbi fordulata. Ekkor az Egri-féle álcivil álegyesület Facebook-oldalán virtigli antiszemita posztot tett közzé, amiben zsidó összeesküvésdnek állítják be a természetrombolás elleni tiltakozást.

Tarlós István az M1 műsorában kijelentette, hogy amikor hallott a bejegyzésről, akkor nála "betelt a pohár". Úgy fogalmazott: biztos benne, hogy a parton kellene a védművet megépíteni, de ha már ezt a "kártyát is bedobják", és rögtön el is kezdték "felpumpálni a dolgot", akkor legyen budapesti népszavazás. 

A főpolgármester megemlítette, nem tudja megállapítani, hogy "kik és milyen motivációval jöttek elő" az említett "eléggé visszataszító" mondattal.

Az ügyről sokat írtunk, vonatkozó cikkeink itt olvashatók el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt