Egy 3500 éve élt aranyműves sírját találták meg Luxorban

történelem
2017 szeptember 12., 17:33
comments 136

Egy gazdag és valószínűleg befolyásos aranyműves sírját tárták fel egyiptomi régészek a Nílus-menti Luxorban.

photo_camera Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

A sír egy kb. 3500 éve, az egyiptomi Újbirodalom korában élő aranyművesé lehetett, és van benne egy udvar és egy külön fülke is az aranyműves, a felesége és egyik fiuk szobrával.

photo_camera Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

A kivételesen gazdag sírból mér eddig is sok, nagy értékű lelet került elő, és még be sem fejeződött a teljes feltárás.

Egyiptom turisztikai hatóságai azt remélik, hogy a régészeti leletekkel sikerül majd visszcsalogatniuk a turistákat az országba, ugyanis a Hoszni Mubarak elleni tüntetések, és az elnök bukása utáni, több hónapos instabil politikai helyzet miatt jelenleg is kevesebben látogatnak az országba, mint az arab tavasz előtt.

photo_camera Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

Ebből a szempontból a kormányzat számításai bejönni látszanak: tényleg egyre többen jönnek, különösen olyanok, akiket a múzeumok és a műemlékek érdekelnek. Az egyiptomi kormány nagy szerencséjére ráadásul az utóbbi hónapokban fontos felfedezéseket tettek az országban dolgozó régészek, és több, máig érintetlen sírt tártak fel. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.