Megjegyeztem magyar barátaimnak, hogy az ilyen helyzetek nem segítenek a nyitott kérdések megoldásában - mondta a horvát elnök arról, hogy Budapest nem támogatja országa OECD-tagságát

Magyarország nem  akarja zsarolni Horvátországot azzal, hogy nem támogatja csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), és a döntésnek nincs köze Szlovénia hasonló döntéséhez - jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kedden horvát újságíróknak nyilatkozva Budapesten. A nyilatkozatot az N1 televíziós hírcsatorna egyenesben közvetítette. 

A horvát elnököt, aki egynapos munkamegbeszélésre érkezett Magyarországra, fogadta Orbán Viktor kormányfő és Áder János államfő. Szavai szerint a magyar miniszterelnök és az államfő biztosította őt arról, hogy „nincs szó zsarolásról, csupán a befektetői környezet védelméről”.

„Magyarország nem elégedett a Mol-INA-ügyben kialakult helyzettel, habár történtek előrelépések. Magyarország csak saját üzleti érdekeit védi, mert az OECD nem politikai, hanem gazdasági szervezet.”

A horvát államfő jelezte, hogy a tárgyalásokról részletesen beszámol Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, és bízik abban, hogy a két ország csendes diplomáciai úton folytatja a kapcsolatok rendezését. 

„Nagyon fontos volt számomra az elmúlt években, hogy megkönnyítsem a kommunikációt Horvátország és Magyarország között, ezért

megjegyeztem magyar barátaimnak, hogy az ilyen helyzetek nem segítenek a nyitott kérdések megoldásában”

- mondta Grabar-Kitarovic, majd hozzáfűzte, reméli, hogy a tárgyalások a megbékélés szándékának szellemében folynak majd.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozási kérelmét a Mol magyar olajipari vállalat horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartás miatt.

Szlovénia ezt megelőzően az EU-tagországok uniós nagyköveteinek ülésén jelentette be, hogy nem támogatja Horvátország OECD-tagságát, válaszul arra, hogy Zágráb nem hajlandó végrehajtani a nemzetközi döntőbíróságnak a szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott júniusi ítéletét. Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint ezzel Horvátország megsérti a jogállamiságot és a nemzetközi jogot. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.