Palkovics László kedden másodszor is elmondta, hogy magyar oktatás = siker

Miután a keddi Magyar Időkben arról beszélt, hogy a magyar oktatásban már most is minden jó, de a helyzet még tovább fog javulni, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár egy keddi sajtótájékoztatón folytatta tovább eszmefuttatását az oktatási paradicsomról.

Palkovics az OECD legfrissebb tanulmányát értékelve arról beszélt, hogy Magyarország sokkal többet költ az OECD és az EU átlagánál az oktatási rendszer fejlesztésére.

Az államtitkár sorolta a számokat és a jobbnál jobb híreket:

  • 2015-ben Magyarországon a hároméves gyermekek 81 százaléka járt óvodába, míg az OECD-átlag 78 százalék, a négyévesek körében a 95 százalékos magyar arány áll szemben az OECD 89 százalékos adatával.
  • Magyarországon a középfokú végzettségű fiatal felnőttek elhelyezkedési esélyei az elmúlt tíz évben az OECD-átlagához képest igen pozitívan változtak.
  • A felsőfokú végzettségűek körében hazánkban a legalacsonyabb, 2,5 százalékos a munkanélküliség az OECD államai közül.
  • A szakképesítéssel rendelkezők esetén is az egyik legjobb arányt tudjuk produkálni. A jelentés kiemeli, hogy ez alapvetően erős és integrált képzési rendszernek köszönhető.
  • Magyarországon, ha valaki műszaki, természettudományos, informatikai végzettséggel bír, lényegesen nagyobb eséllyel talál munkát, mint az OECD-átlaga.
  • Magyarországon a diploma továbbra is jó befektetésnek számít, a megtérülést tekintve hazánk az elsők között van.
  • A pedagógus szakképzettséggel bírók 82 százaléka állásban van, ez elmarad némileg az OECD-átlagtól, a felsőfokú intézmények kibocsátása ugyanakkor e téren a legmagasabb az OECD-országok közül.
  • Ha a GPD-arányos ráfordítást nézik, akkor a 2014-es adatok szerint az oktatási kiadások mintegy négy százalékot tesznek ki, ami az egyik legalacsonyabb az OECD-országok között. Ugyanakkor 2015 óta folyamatosan nőnek a források, és míg 2013-ben 1386 milliárd forint volt az oktatási rendszerre fordított összeg, addig jövőre a becsült adatok szerint a 2100 milliárdot is meghaladja majd.
  • A tanári bérek 2013-ban Magyarországon még az egyik legalacsonyabbak közé tartoztak, ugyanakkor 2015-ben a pedagógus életpálya keretében 31 százalékkal nőttek, bár akkor még nem érték el az OECD-átlagot. 2017 szeptemberére ezt az arányt a bérek nagyjából elérték a diplomás keresetekhez viszonyítva, és a növekedés üteme a legmagasabb volt hazánkban az OECD-államok közül.

A Palkovics által kiemelt egyetlen rossz hír a jelentésből az, hogy a pedagógusok korfája tovább romlott, és a nyugdíjhoz közel állók száma nőtt.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.