Svédország egy nagy hadgyakorlattal válaszolt az orosz hadgyakorlatra

külföld
2017 szeptember 14., 11:01
comments 94

Éppen csak elkezdődött az utóbbi idők egyik legjelentősebb orosz hadgyakorlata, Svédországban is elkezdődött egy akkora, amilyet 20 éve nem látott Skandinávia.

Az orosz hadsereg a fehérorosszal közösen csütörtökön kezdte meg a Zapad - 2017 nevű gyakorlatot, Fehéroroszország területén, hivatalosan 13 ezer, de nyugati információk szerint ennél jóval több katona részvételével. Nagyon régen nem volt ekkora orosz mozgósítás ennyire nyugatra.

Svéd katonák díszegyenruhában.
photo_camera Svéd katonák díszegyenruhában. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Svédország 19 ezer katonával kezd hadgyakorlatba, a Balti-tengeren lévő Gotland szigeten, ahol egy kelet felől érkező támadás visszaverését szimulálják. Az Aurora nevű gyakorlatban amerikai, norvég és francia katonák is részt vesznek. Az amerikai helikopterek alakítják majd a támadókat, és a franciák légvédelmi fegyvereket is vittek magukkal.

A semleges Svédország az utóbbi idők egyre agresszívabb orosz politikáját látva közeledni kezdett a NATO-hoz, megemelte védelmi kiadásai,t és újra bevezetik a sorkatonaságot is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.