Svédország egy nagy hadgyakorlattal válaszolt az orosz hadgyakorlatra

2017 szeptember 14., csütörtök 11:01
96

Éppen csak elkezdődött az utóbbi idők egyik legjelentősebb orosz hadgyakorlata, Svédországban is elkezdődött egy akkora, amilyet 20 éve nem látott Skandinávia.

Az orosz hadsereg a fehérorosszal közösen csütörtökön kezdte meg a Zapad - 2017 nevű gyakorlatot, Fehéroroszország területén, hivatalosan 13 ezer, de nyugati információk szerint ennél jóval több katona részvételével. Nagyon régen nem volt ekkora orosz mozgósítás ennyire nyugatra.

Svéd katonák díszegyenruhában. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Svédország 19 ezer katonával kezd hadgyakorlatba, a Balti-tengeren lévő Gotland szigeten, ahol egy kelet felől érkező támadás visszaverését szimulálják. Az Aurora nevű gyakorlatban amerikai, norvég és francia katonák is részt vesznek. Az amerikai helikopterek alakítják majd a támadókat, és a franciák légvédelmi fegyvereket is vittek magukkal.

A semleges Svédország az utóbbi idők egyre agresszívabb orosz politikáját látva közeledni kezdett a NATO-hoz, megemelte védelmi kiadásai,t és újra bevezetik a sorkatonaságot is. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt