Egyre csak mélyül a kubai akusztikus támadás rejtélye

külföld
2017 szeptember 15., 10:30
comments 96
photo_camera Az Egyesült Államok havannai nagykövetsége. Fotó: Yamil Lage / AFP

Nem akar megoldódni a Kubában szolgáló amerikai diplomatáknak komoly egészségkárosodást okozó támadások rejtélye. Az AP legfrissebb értesülései szerint az egyelőre "incidensként" jellemzett esetek egy része az amerikai követség épületének egyes szobáira, esetenként a szobákon belül is csak bizonyos pontokra korlátozódott, amire egyelőre nem találnak tudományos magyarázatot.

A leírás szerint az egyik áldozat az ágyában fekve iszonyatos zajt hallott, de egy méterrel arrébb már semmit. Az ágyba visszafeküdve megint kínzó ricsajt hallott. Olyan volt, mintha a szobáját egy láthatatlan, hangszigetelő fal vágta volna ketté.

"Erre egyszerűen nincs észszerű magyarázat" - magyarázta az egykor Kubában szolgált nyugalmazott CIA-s, Fulton Armstrong, aki szerint az eset "rejtélyek sorozata".

Az első észlelések után az amerikaiak arra gyanakodtak, hogy diplomatáik akusztikus támadás áldozatául estek. Azóta bonyolódott a helyzet, mert egy akusztikus fegyverrel halláskárosodást okozhatnak ugyan, de az áldozatok agykárosodást is tapasztaltak. Némelyiküknek nehézségeik vannak bizonyos kifejezések felidézésével.

A hang hullámtermészete miatt az is lehetetlennek tűnik, hogy egy akusztikus fegyver csak egy épület, pláne egy szoba bizonyos részein hasson.

Az áldozatok tapasztalatai is túl sokrétűek az egyszerű következtetések levonásához. Volt, aki dübörgő hangról számolt be, más rezgéseket érzett. Volt, aki kabócákat idéző magas frekvenciás ciripelést, más daráló fémhangokat hallott. De voltak áldozatok, akik egyáltalán nem hallottak semmit, később mégis hasonló tüneteik voltak, mint hangokat halló társaiknak.

És ezzel még nincs is vége a rejtélyeknek, amelyek közül az egyik legzavarbaejtőbb a támadás okát próbálja felderíteni. Egyrészt azt is nehéz felfogni, hogy mi célból próbálhat bárki megsüketíteni diplomatákat. De ennél is nehezebben értelmezhető az, hogy a Kubával évtizedekig fagyos viszonyban lévő amerikaiak mellett miért estek áldozatul a Kubával mindig is barátságos Kanada diplomatái is a támadásoknak. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt