Egyre csak mélyül a kubai akusztikus támadás rejtélye

külföld
2017 szeptember 15., 10:30
comments 96
Az USA havannai nagykövetsége. 2016-ban először itt jelentkeztek diplomatáknál olyan rejtélyes tünetek, amiket eleinte kollektív pszichózis hatásának tudtak be, de azóta felmerült, hogy valamilyen, agykárosodást okozó, talán energiafegyverrel elkövetett támadás okozhatta.
photo_camera Az Egyesült Államok havannai nagykövetsége. Fotó: Yamil Lage/AFP

Nem akar megoldódni a Kubában szolgáló amerikai diplomatáknak komoly egészségkárosodást okozó támadások rejtélye. Az AP legfrissebb értesülései szerint az egyelőre "incidensként" jellemzett esetek egy része az amerikai követség épületének egyes szobáira, esetenként a szobákon belül is csak bizonyos pontokra korlátozódott, amire egyelőre nem találnak tudományos magyarázatot.

A leírás szerint az egyik áldozat az ágyában fekve iszonyatos zajt hallott, de egy méterrel arrébb már semmit. Az ágyba visszafeküdve megint kínzó ricsajt hallott. Olyan volt, mintha a szobáját egy láthatatlan, hangszigetelő fal vágta volna ketté.

"Erre egyszerűen nincs észszerű magyarázat" - magyarázta az egykor Kubában szolgált nyugalmazott CIA-s, Fulton Armstrong, aki szerint az eset "rejtélyek sorozata".

Az első észlelések után az amerikaiak arra gyanakodtak, hogy diplomatáik akusztikus támadás áldozatául estek. Azóta bonyolódott a helyzet, mert egy akusztikus fegyverrel halláskárosodást okozhatnak ugyan, de az áldozatok agykárosodást is tapasztaltak. Némelyiküknek nehézségeik vannak bizonyos kifejezések felidézésével.

A hang hullámtermészete miatt az is lehetetlennek tűnik, hogy egy akusztikus fegyver csak egy épület, pláne egy szoba bizonyos részein hasson.

Az áldozatok tapasztalatai is túl sokrétűek az egyszerű következtetések levonásához. Volt, aki dübörgő hangról számolt be, más rezgéseket érzett. Volt, aki kabócákat idéző magas frekvenciás ciripelést, más daráló fémhangokat hallott. De voltak áldozatok, akik egyáltalán nem hallottak semmit, később mégis hasonló tüneteik voltak, mint hangokat halló társaiknak.

És ezzel még nincs is vége a rejtélyeknek, amelyek közül az egyik legzavarbaejtőbb a támadás okát próbálja felderíteni. Egyrészt azt is nehéz felfogni, hogy mi célból próbálhat bárki megsüketíteni diplomatákat. De ennél is nehezebben értelmezhető az, hogy a Kubával évtizedekig fagyos viszonyban lévő amerikaiak mellett miért estek áldozatul a Kubával mindig is barátságos Kanada diplomatái is a támadásoknak. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.