Budapesti járatokat is töröl a Ryanair október végéig

Az ír légitársaság által közzétett listából kiderült, hogy a járattörlés a barcelonai, a milánói, a portói, a londoni, a brüsszeli, a dublini és a római bázisról indított járatokat érinti. A lista szerint Budapest is érintett, szerdánként nem fog közlekedni a 3717-es és 3718-as járat London-Stansted, illetve Budapest között.

A Ryanair azért hozta nyilvánosságra pontos tervet, mert az érintett utasok nagyon felháborodtak.

Fotó: Andreas Arnold / AFP

A Ryanair pénteken teljesen váratlanul jelentette be a honlapján, hogy azonnali hatállyal napi 40-50 járatát törli október végéig, ami összesen kb. 2000 járat kiesését jelenti. De az első napokban ennél többet, 80 járatot törölt a Ryanair. A légitársaság az utasokat emailben értesíti arról, hogy törölte a járatukat. Ebben az esetben az utas kérhet ingyenes átfoglalást vagy visszatérítést.

A légi utasok jogait szabályozó uniós direktíva szerint a Ryanairnek akkor is térítésmentesen kell átfoglalnia a jegyet, ha a saját hálózatában nem tudja megoldani az utas elszállítását. De a Ryanair nem kötelezhető arra, hogy a következménykárokat (autóbérlés, szállás) megfizesse – közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége az MTI-vel.

A Ryanair közölte: a törlések a járatok kevesebb mint 2 százalékát érintik, és az a céljuk, hogy helyreállítsák a járatok közlekedésének pontosságát. Szeptember első két hetében a megszokott 90 százalék helyett a járatoknak már kevesebb mint 80 százaléka közlekedett pontosan a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége és sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a hajózó személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt.

A Ryanair eddig áprilistól márciusig terjedő év szerint engedte a szabadságolást, de 2018-tól kezdve a naptári év szerint kell alakítani a szabadságolási rendszert. Ennek következményeként a személyzetnek (pilóták és légiutas-kísérők egyaránt) idén december végéig ki kell venniük az egész éves szabadságukat.

A légitársaság arra számít, hogy ha a következő hat hétben napi 2500 járatából 40-50-et töröl, helyre tudja állítani a pontos közlekedés 90 százalékos szintjét.

Az Európai Bizottság korábban a jogszabályok betartására szólította fel a Ryanairt. Violeta Bulc közlekedésügyi EU-s biztos leszögezte: a Ryanairnek teljes mértékben be kell tartania az utasok kompenzációjára vonatkozó uniós jogszabályokat. Az uniós jog pontosan fogalmaz a kártérítéssel, a jegyek árának visszatérítésével, az újabb célállomás kijelölésével és minden egyéb kellemetlenség kezelésével kapcsolatban. A bizottság kapcsolatba lépett a légitársasággal, hogy az teljes mértékben betartsa a rá vonatkozó szabályokat, amiknek a végrehajtásáért a nemzeti hatóságok felelősek. (MTI)