Polt Péter hivatalosan nem is tud az azeri kenőpénzekről, amiből jutott Magyarországra is

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Szeptember elején derült ki, hogy 3 milliárd dolláros titkos alapból fizetett le európai politikusokat és újságírókat az azeri diktatúra, és hogy a pénzből a jelek szerint Magyarországra is jutott: épp akkor érkeztek azeri dollármilliók egy budapesti számlára, amikor az ország kiadta a baltás gyilkost. 

Erre válaszul Szijjártó Péter elmondta, hogy sumák, aki az azeri pénzt összeköti a baltás gyilkossal, de közben a Fidesz azért megpróbálta leszavazni, hogy az EU vizsgálja az azeri vesztegetési alap ügyét.

Most az Átlátszó írta meg, hogy Demeter Márta LMP-s képviselő írásban fordult a legfőbb ügyészhez, azt tudakolván, hogy mit tervez kezdeni az ügyészség az üggyel. 

Demeter egész pontosan azt kérdezte Polt Pétertől, hogy 2012-ben, Ramil Safarov büntetés-végrehajtásának átadása idején, illetve azt megelőzően a magyar kormány tagjainak Jakub Ejjubov miniszterelnök-helyettessel történő találkozójához kapcsolódóan jelezte-e az ügyészség a kormányzatnak, hogy gyanús, offshore-hátterű pénzügyi tranzakciók történnek, amelyekre a pénzmosásról és terrorizmus finanszírozásáról szóló 2007. évi LIII. törvény hatálya kiterjed. És hogy történt-e az ügyben bármilyen hatósági eljárási cselekmény. 

„A kérdésben megfogalmazott pénzügyi tranzakcióról az ügyészségnek nincs hivatalos tudomása, így azzal kapcsolatban hatósági intézkedés nem történt” 

reagálta erre Polt Péter, aki ezek szerint nem olvas újságot, hiszen onnan lehetett tudni, hogy mintegy 9 millió dollár érkezett Magyarországra a baltás gyilkos kiadatása idején, épp Ejjubov fia cégének MKB-s számlájára. 

Polt válaszában még kitért arra is, a pénzmosás elleni fellépés valójában a NAV dolga, de mint az Átlátszó megjegyzi, arra már nem tért ki, hogy a NAV hasonló nyomozásait szakmai szempontból az ügyészség felügyeli.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.