A Fidesz megpróbálta leszavazni, hogy az EU vizsgálja az azeri vesztegetési alap ügyét, amiből Magyarországra is jutott pénz

2017 szeptember 14., csütörtök 9:20
400

Szerdán szavazott az Európai Parlament (EP) egy korrupcióról és emberi jogokról szóló jelentésről, ami arról szólt, mit lehet tenni ezekben az ügyekben az unión kívüli országokban.

Ehhez a jelentéshez egy portugál baloldali képviselő, Ana Gomes fűzött egy módosító javaslatot, aminek az volt a lényege, hogy az EP vizsgálja ki az azeri megvesztegetési pénzalap ügyét. Ebből a forrásból Magyarországra is jutott 7 millió dollár, éppen mikor kiadtuk a baltás gyilkost Azerbajdzsánnak, ahol aztán szabadon engedték és hősként ünnepelték.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a botrány kirobbanása után azt mondta, hogy

„sumák, aki az azeri pénzt összeköti a baltás gyilkossal”

később pedig az is kiderült, hogy a pénzalapból egy olyan nyírségi kukoricás cégnek is fizettek, aminek fő tulajdonosa a fideszes nyíregyházi polgármester kabinetvezetője.

Ez persze csak a sztori magyar szála, egész Európában egy rakás ország, politikus, és egyéb döntéshozó érintett az azeri vesztegetési ügyben.

Most a portugál képviselő úgy okoskodott, hogy ha uniós országok vezetői fogadnak el pénzeket egy Azerbajdzsán kaliberű diktatúrától, akkor annyira nem tudnak hitelesen fellépni a más országokban tapasztalható korrupció és emberi-jog sértések ellen, ezért csatolta az azeri ügy parlamenti vizsgálatára vonatkozó javaslatát a szerdai jelentéshez.

Mikor viszont az említett vizsgálódós módosítóról kellett szavazni, akkor a fideszes képviselők nemet nyomtak, a jobbikosok pedig tartózkodtak az Európai Parlamentben.

„Megdöbbentő! Felér egy beismerő vallomással az, ami az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén történt szerdán. Miközben a Fidesz átláthatóságról és tisztességről papol, addig a kormánypárt EP-képviselői sunyiban leszavazták tegnap, hogy az EP átfogó vizsgálatot indítson az azeri csúszópénzek ügyében.”

Ezt Ujhelyi István szocialista EP képviselő írt Facebookján a szavazásról. Ujhelyi a módosító egy társbenyújtója volt. 

A módosító javaslat egyébként a Fidesz és a jobboldali néppárti képviselők többségének "NEM" szavazat ellenére átment, így vizsgálódhat majd az Európai Parlament az azeri csúszópénzek ügyében.