A Fidesz megpróbálta leszavazni, hogy az EU vizsgálja az azeri vesztegetési alap ügyét, amiből Magyarországra is jutott pénz

POLITIKA
2017 szeptember 14., 09:20
comments 395

Szerdán szavazott az Európai Parlament (EP) egy korrupcióról és emberi jogokról szóló jelentésről, ami arról szólt, mit lehet tenni ezekben az ügyekben az unión kívüli országokban.

Ehhez a jelentéshez egy portugál baloldali képviselő, Ana Gomes fűzött egy módosító javaslatot, aminek az volt a lényege, hogy az EP vizsgálja ki az azeri megvesztegetési pénzalap ügyét. Ebből a forrásból Magyarországra is jutott 7 millió dollár, éppen mikor kiadtuk a baltás gyilkost Azerbajdzsánnak, ahol aztán szabadon engedték és hősként ünnepelték.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a botrány kirobbanása után azt mondta, hogy

„sumák, aki az azeri pénzt összeköti a baltás gyilkossal”

később pedig az is kiderült, hogy a pénzalapból egy olyan nyírségi kukoricás cégnek is fizettek, aminek fő tulajdonosa a fideszes nyíregyházi polgármester kabinetvezetője.

Ez persze csak a sztori magyar szála, egész Európában egy rakás ország, politikus, és egyéb döntéshozó érintett az azeri vesztegetési ügyben.

Most a portugál képviselő úgy okoskodott, hogy ha uniós országok vezetői fogadnak el pénzeket egy Azerbajdzsán kaliberű diktatúrától, akkor annyira nem tudnak hitelesen fellépni a más országokban tapasztalható korrupció és emberi-jog sértések ellen, ezért csatolta az azeri ügy parlamenti vizsgálatára vonatkozó javaslatát a szerdai jelentéshez.

Mikor viszont az említett vizsgálódós módosítóról kellett szavazni, akkor a fideszes képviselők nemet nyomtak, a jobbikosok pedig tartózkodtak az Európai Parlamentben.

„Megdöbbentő! Felér egy beismerő vallomással az, ami az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén történt szerdán. Miközben a Fidesz átláthatóságról és tisztességről papol, addig a kormánypárt EP-képviselői sunyiban leszavazták tegnap, hogy az EP átfogó vizsgálatot indítson az azeri csúszópénzek ügyében.”

Ezt Ujhelyi István szocialista EP képviselő írt Facebookján a szavazásról. Ujhelyi a módosító egy társbenyújtója volt. 

A módosító javaslat egyébként a Fidesz és a jobboldali néppárti képviselők többségének "NEM" szavazat ellenére átment, így vizsgálódhat majd az Európai Parlament az azeri csúszópénzek ügyében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.