Az EU szerint nincs szükség az iráni atomalku felmondására

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az európai védelmi miniszterek tallinni csúcstalálkozóján 2017. szeptember 17-én.Fotó: RAIGO PAJULA/AFP

Nincs szükség az Iránnal két éve kötött nukleáris megállapodás újratárgyalására, jelentette ki az ENSZ közgyűlésén New Yorkban tartózkodó Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Irán és a megállapodást aláíró hat nagyhatalom képviselőinek szerdai találkozója után. Ennél is lényegibb volt, hogy Mogherini tájékoztatása szerint a tárgyaláson résztvevők, így az Egyesült Államok is mind egyetéretttek abban, hogy Irán eddig végrehajtotta a megállapodásban foglaltakat.

Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert az amerikai törvényhozás döntése alapján az amerikai elnöknek újra és újra meg kell hosszabbítania a megállapodás érvényességét, ennek pedig feltétele, hogy megállapításai szerint Irán betartsa az abban foglaltakat. Az elmúlt hetekben több jel is arra utalt, hogy Donald Trump vonakodik ettől, most viszont külügyminisztere, Rex Tillerson is azt állítja, hogy Irán betartja a megállapodást.

Trump szerdán azt nyilatkozta, hogy meghozta a döntését a megállapodásról, de nem árulta el, hogy mire jutott.

Az biztos, hogy a megállapodásban érintett többi hatalom nem lelkesedik az alku felmondásáért. Mogherini szerint "van már egy fenyegető nukleáris válságunk. Határozottan nincs szükségünk arra, hogy egy másikba is belemenjünk".

Trumpnak október 15-ig kell újra jóváhagynia az atomalkut, ha ezt nem tenné meg, az amerikai törvényhozásnak december közepéig kéne döntenie az alku részeként felfüggesztett szankciók újbóli bevezetéséről. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.