A lengyel elnök bemutatta, hogyan alakítaná át az igazságügyi rendszert

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn bemutatta az általa júliusban megvétózott, az Európai Bizottság által is kifogásolt bírósági törvények új tervezeteit, valamint az ehhez fűződő alkotmánymódosítási javaslatot.

A lengyel elnök  júliusban aláírta a bíróságok szervezetéről szóló törvényt, miközben a bírósági reformot előkészítő másik két törvényt - az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintőt - megvétózta.

A megvétózott javaslat alapján a legfelsőbb bíróság mostani bíráit azonnal menesztették volna, hacsak nem kapnak jóváhagyást az igazságügyi minisztertől. Akkor az igazságügyi reformot  az Európai Unió testületei és (Magyarországon kívüla többi visegrádi ország is elítélték, valamint tömegtüntetéseken tiltakoztak ellene.

A KRS-re vonatkozó új javaslata szerint az alsóház háromötödös többséggel választaná meg a KRS tagjait. Amennyiben a jelöltek bemutatását követő 3 hónapon belül a szejmben nem gyűlne össze a megfelelő arányú szavazat, maga az államfő nevezné ki a KRS-tagokat a jelöltek közül. 

Mivel ezzel kapcsolatban felmerült, hogy alkotmányellenes, ezért Duda bemutatta az erre vonatkozó alkotmánymódosítási javaslatot is, melyről még hétfőn konzultálna a parlamenti frakciók vezetőivel. (Reuters/MTI)