A pápa látogatása előtt tartanak népszavazást az abortuszról Írországban

külföld
2017 szeptember 26., 18:33
comments 60

Az ír kormány kedden jelentette be, hogy jövőre népszavazást tartanak az abortusz engedélyezéséről. A szavazást 2018 májusában vagy júniusában, néhány héttel Ferenc pápa írországi látogatása előtt tartják.

Ezzel akár már jövő nyáron eltörölhetik a nyolcadik alkotmánykiegészítést, amely már a terhesség egészen korai szakaszában állampolgári jogokat ad a magzatnak.  Írországban mindig is tilos volt a terhességmegszakítás, az alkotmányba azonban csak 1983-ban került be, miután népszavazáson 67 százalék szavazott mellette.

Az országban jelenleg kizárólag abban az esetben engedélyezik az abortuszt, ha a terhesség folytatása veszélybe sodorja az anya életét. Mivel a mélyen katolikus országban minden más körülmények között tilos a magzatelhajtás, a terhes nők rákényszerülnek arra, hogy kihordják a gyógyíthatatlan betegségekben szenvedő magzatokat vagy külföldön - főleg Nagy-Britanniában - végeztessék el az abortuszt. 

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint 1980 és 2015 között 165 438 ír nő végeztetett abortuszt Nagy-Britanniában. Tavaly ez a szám 3451 volt. Akin Írországban hajtanak végre illegális abortuszt, akár 14 év börtönt is kaphat. 

Tavaly az ENSZ emberi jogi bizottsága is kimondta, hogy az ír abortuszszabályozás „kegyetlen, embertelen és megalázó”. Korábban  Leo Varadkar miniszterelnök is túl szigorúnak nevezte a korlátozásokat. 

A júniusban hivatalba lépett Leo Varadkar vezette ír kormány több alkotmánymódosítással kapcsolatban is népszavazást akar kiírni, így akár nyolc szavazást is tarthatnak a közeljövőben, köztük olyan témákban, mint a válás, a külföldön élő írek szavazati joga az elnökválasztáson, valamint a választójogi korhatár leszállítása 16 évre. 

Népszavazásra bocsáthatják azt is, hogy a polgármestereket közvetlenül válasszák meg, továbbá az istenkáromlás tilalmáról, valamint az arról szóló alkotmánymódosítás eltörlését, hogy a nők helye a konyhában van.

Írországban gyakoriak a népszavazások, 2001 óta 15 referendumot tartottak. 2015-ben népszavazáson dőlt el az azonos neműek házasságkötésének engedélyezése is. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.