A macedón külügyminiszter „érdekesnek” találta a Macedóniában kampányoló Orbán szóhasználatát

2017 szeptember 29., péntek 17:45
76

„»Amíg Gruevszki volt hatalmon, Macedónia (...) egy sikertörténet volt.« Érdekes megfogalmazása az állam foglyul ejtésének!”

– írja Nikola Dimitrov a Balkan Insight cikkét linkelve, amiben arról írnak, hogy Orbán Macedóniában kampányolt a bukott miniszterelnök, Nikola Gruevszki mellett.

Orbán csütörtökön azt mondta, azért áll ki mindig Gruevszki mellett, mert ő egy olyan politikus, aki a nemzeti érdeket teszi az első helyre. „Mi akkor is szolgáljuk a hazánkat, ha süt a nap, és akkor is, ha esik az eső” – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője (b) találkozik Ohridban csütörtökön. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Macedóniában idén azért volt kormányválság, mert a 11 éve hatalmon lévő kormány nem volt hajlandó távozni, hiába nem maradt meg a kormányzáshoz szükséges többsége. Az USA, az EU és a NATO (utóbbi két szervezetnél Macedónia már évekkel ezelőtt bejelentette csatlakozási kérelmét) hónapok óta azt követelték Ivanov elnöktől, hogy adjon kormányalakítási megbízást Zajevnek, a parlamenti demokrácia szabályainak megfelelően. Oroszország, Szerbia, és az EU-ból egyedüliként Magyarország viszont kiálltak az elnök és a macedón jobboldal mellett. A Nyugat végül meghátrálásra késztette Gruevszkit.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt