Orbán a gumiszurkáló, felhergelt őcsényi tiltakozók pártjára állt

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Semmi kivetnivalót nem talált Orbán Viktor abban, hogy Őcsényben a helyiek tiltakoztak az ellen, hogy Magyarország által hivatalosan oltalomba vett menekült gyerekek pihenjenek pár napot egy panzióban. A felhergelt helyiek előbb halálosan megfenyegették annak a panziónak a tulajdonosát, ahol szállást kaptak volna a menekült gyerekek, majd a furgonjának a kerekeit is kiszúrták.

A tallini EU-csúcsra érkező miniszterelnököt az MTI tudósítása szerint magyar újságírók kérdezték. Orbán szerint "a magyar ember szereti a gyerekeket", és az elesetteket mindig szívesen segíti, de "annyit hazudoztak migránsügyben, hogy ha azt mondják, hogy gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar: először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban". 

„Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket” - erősített rá gumiszurkálók melletti kiállásra a kormányfő. 

Lázár Jánost a kormányinfón kollégánk kérdezte az őcsényi ügyről. A miniszter azt mondta: „számos félreértés vezethetett ehhez a kiélezett helyzethez”. Elképzelhetőnek tartja, hogy a furgont megrongáló helyiek többet tudtak volna arról, kik azok az emberek, akiket Őcsényben akarnak nyaraltatni, lehet, hogy nem történik meg a támadás. 

Lázár tagadta, hogy az utóbbi két év kormányzati kommunikációjának lehetett-e köze ezeknek a félreértéseknek a kialakulásához. Szerinte eleve ilyen a magyar társadalom.

Az elmúlt 30-40 évben, azt gondolom, hogy erre számos példát szolgáltattunk"- tette hozzá. Majd megjegyezte, hogy a kormánynak abban lehet felelőssége, hogy amikor megszólalnak politikusként, világos különbséget kell tenni bevándorlók, illegális bevándorlók és politikai menekültek között. Lázár szerint ez minden politikusnak felelőssége. 

Az őcsényi panziós, Fenyvesi Zoltán rendszeresen nyaraltat őcsényi panziójában rászoruló családokat, nehéz sorsú gyerekeket. Erről az ügyről ezt mesélte: