Juncker: Jogszerűtlen volt a katalán népszavazás

külföld
2017 október 02., 13:45
comments 376

A spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha az ország alkotmánya szerint zajlott volna, akkor az azt jelentené, hogy a terület az Európai Unión kívülre kerülne – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker szerint a Katalónia elszakadásáról szóló, vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, amit Madridnak az ország alkotmányos rendjével összhangban kell kezelnie. Az EU-s bizottság a jogi helyzetnek megfelelően alakítja ki álláspontját, de az ügy tisztán jogi vonatkozásain túl úgy véli, hogy az egységre és a stabilitásra kell törekedni, nem pedig a megosztottságra és a széttöredezettségre – mondta Juncker, felszólítva az érintett feleket, hogy tegyenek meg mindent, hogy a szembenállás helyett párbeszéd kezdődhessen közöttük. Az erőszak soha nem lehet a politika eszköze – mondta.

Juncker reméli, hogy Spanyolország az alkotmány és a benne foglalt alapvető állampolgári jogok teljes tiszteletben tartása mellett Mariano Rajoy miniszterelnök vezetésével kezelni fogja a kialakult összetett és nehéz folyamatot.

photo_camera Fotó: Frederick Florin / AFP

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta, az EU-s bizottság a jogi keretek betartásáért felelős intézmény. Az EU-t és a tagállamait több évtizedes alkotmányosság értékei tartják össze, de bizonyos kezdeményezések megpróbálják gyengíteni a képviselt értékeket, és ilyen esetben az Európai Bizottság állást foglalhat azok védelme érdekében.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az erőszak eszköze újbóli használatának elkerülésére szólította fel Mariano Rajoy spanyol kormányfőt. Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő tanács vezetője a Twitteren azt írta, telefonon beszélt a spanyol miniszterelnökkel, akit arra kért, mielőbb előzze meg, hogy a jelenlegi helyzet elmérgesedjen. Mint mondta, megérti a katalán függetlenségről tartott népszavazás spanyol alkotmányra hivatkozva kimondott érvénytelenségét, de a népszavazást megzavaró erőszak nem ismétlődhet meg.

A katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg a spanyol rendőrökkel a népszavazás lehetőségéért folytatott küzdelemben, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült.

Carles Puigdemont katalán elnök a vasárnap esti beszédében azt mondta, Katalónia népe kiérdemelte a függetlenséget, és ha a népszavazáson az igenek győznek, akkor kihirdeti a Spanyolországtól független katalán köztársaságot, az Európai Unió pedig többé nem fordíthatja el a fejét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.