Egy hónapot ad a Bizottság a magyar kormánynak, hogy módosítsa a civiltörvényt

Két országvezető, akik szeretik vegzálni a civileket: Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnökFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Még júliusban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság a civiltörvény miatt, amely (orosz mintára) kötelezi a magyarországi NGO-kat és egyéb nem kormányzati szervezeteket, hogy nyilvános megjelenéseik során tüntessék fel, amennyiben - évi 7,2 millió forintnál nagyobb értékben - külföldi adományokból vagy forrásokból is gazdálkodnak. 

Az eljárás most új szakaszába lépett, erről tájékoztatta a magyar kormányt a Bizottság. Azt írja a testület, hogy kézhez kapták a kormány augusztusi válaszlevelét, de alapos elemzés után is kitartanak álláspontjuk és megállapításaik mellett, azaz hogy a törvény szellemiségében ellentétes az unió alapértékeivel. A jogszabályt beavatkozásként értékelik "az egyesülési szabadság, illetve a magánélet és a személyes adatok védelme terén", a nyilvántartásba vétel kötelező jellege emellett diszkriminatív is. 

"Magyarországnak egy hónapja van, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat" 

- írja a Bizottság válaszlevelében. 

Az unió vezető testülete szerdán kommentálta a felsőoktatási törvény módosítását - azaz a Lex CEU-t is. Ezzel kapcsolatban áprilisban indult és júliusban lépett második szakaszba a vonatkozó kötelezettségszegési eljárás. A Lex CEU ügyében két héten vár a Bizottság megnyugtató választ, máskülönben abban a kérdésben is az Európai Bírósághoz fordulnak. Az egyetem egyébként már minden feltételt teljesített, amit a kormány korábban megszabott számára, miután együttműködési megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, és így már oktatási tevékenységet folytathat New York államban is. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.