Az Airbnb tavaly csak 188 ezer fontnyi társasági adót fizetett az Egyesült Királyságban

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban 2016-ban az ingatlantulajdonosok 657 millió fontnyi (229 milliárd forintnyi) bérleti díjat szedtek be az Airbnb-n keresztül, a cég ennek ellenére tavaly csak 188 ezer fontnyi (65 millió forintnyi) társasági adót fizetett.

A cég által keresett jutalékokat az ír leányvállalat könyveli el, de van két brit leányvállalata is: az egyik egység adózás előtti nyereséget ért el, de a másik nem fizetett társasági adót, mivel a levonások után veszteséges lett:

  1. Az egyik brit leányvállalat, az Airbnb Payments UK – ami a bérlők és a bérbeadók közti kifizetéseket az Egyesült Államokon, Kínán és Indián kívül mindenhol kezeli – tavaly 960 ezer font adózás előtti nyereséget ért el, és 188 ezer font társasági adót fizetett az Egyesült Királyságban, ami 8000 fonttal kevesebb, mint egy évvel korábban.
  2. A másik brit leányvállalat, az Airbnb UK pedig a weboldal és az app brit fogyasztóknak való terjesztéséért felel. Ez a cég 463 ezer font adózás előtti nyereséget ért el, de mivel részvényeket adott a személyzetnek, azt levonhatta az adóból, így nem fizetett társasági adót.

A 2008-ban alapított, San Franciscó-i központú Airbnb közleményt adott ki, amiben azt állította: „Követjük a szabályokat, és befizetünk minden adót, amivel tartozunk.” Azt is mondták, hogy az Airbnb-modell egyedülálló, és csak 2016-ban 3,46 milliárd fonttal növelte a brit gazdaságot.

Fotó: D Dipasupil / Getty Images / AFP

Az Airbnb tranzakciónként 3 százalékos jutalékot vesz le az ingatlantulajdonosoktól, és az utazóktól is szed be pénzt. Csak az Egyesült Királyságban 5,9 millióan fordultak meg Airbnb-s ingatlanban. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.