Moszkva tényleg Sz-400-as rakétarendszereket ad el Szaúd-Arábiának

külföld
2017 október 09., 11:32

Moszkva és Rijád megállapodott arról, hogy Szaúd-Arábia Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket vásárol Oroszországtól – erősítette meg hivatalosan az orosz Haditechnikai Együttműködés Szövetségi Szolgálata.

Putyin és Szalman király találkozója múlt csütörtökön.
photo_camera Putyin és Szalman király találkozója múlt csütörtökön. Fotó: Alekszej Nikolszkij / AFP

A felek megegyeztek továbbá Kornet-EM típusú páncéltörő rakéták, TOSZ-1A (Buratino) típusú rakéta-sorozatvetők meg AGSZ-30 gránátvetők eladásáról, és Kalasnyikov AK-103 típusú gépkarabélyok eladásáról és szaúd-arábiai gyártásáról.

Korábban Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes csak a szaúdi érdeklődésről számolt be, illetve a szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíja pánarab hírtelevízió közölte, hogy az ügyletről Szalmán bin Abdel-Azíz király moszkvai látogatása alatt szándéknyilatkozatot írtak alá.

A NATO-tag Törökország szeptemberben közölte, hogy orosz Sz-400-asokat vásárol, ami aggodalmat keltett Washingtonban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn kommentálta Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszternek az Aksa című török lapban megjelent interjúját, ami szerint Ankara felmondhatja az Sz-400-asok megvásárlását, ha nem sikerül megállapodni Moszkvával a fegyverrendszerek közös gyártásáról.

Peszkov azt mondta: az Sz-400-as ügyletről szakértői szinten tovább folynak a tárgyalások. Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptemberben közölte, hogy Ankara már kifizette az előleget a rakétarendszerekért. Vlagyimir Kozsin orosz elnöki tanácsadó a hírt megerősítette akkor, hozzáfűzve, hogy az Sz-400-asok technológiájának átadásáról nem esett szó a két fél között.

A Pentagon negatívan reagált az eltérő sajtójelentések szerint 2-3 milliárd dollár értékű szaúdi beszerzési szándékra is. A hét végén ismertté vált, hogy az USA 15 milliárd dollár értékben ad el THAAD rakétavédelmi rendszert Szaúd-Arábiának.

Peszkov a szaúdi Sz-400-as üzlettel kapcsolatban azt mondta, annak „előzetes eredménye nagyon jó”, Moszkva és Rijád haditechnikai együttműködése nem irányul harmadik ország ellen.

photo_camera Fotó: Alekszej Nikolszkij / Szputnyik

A 2007-ben hadrendbe állított orosz légvédelmi rakétarendszer első külföldi vásárlója Kína volt. Az Sz-400-as repülőgépek mellet manőverező robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére is alkalmas. Viktor Gumennij, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese áprilisban azt mondta, a rendszer olyan rakétákat kapott, amik a közeli világűrben lévő célpontokat is meg tudják semmisíteni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.