Ismét tízezrével menekülnek Bangladesbe a mianmari rohingyák

külföld
2017 október 10., 10:45
comments 18

Egyetlen nap alatt több mint 11 ezer újabb rohingya muszlim menekült érkezett Mianmarból Bangladesbe - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden, bangladesi határőrök beszámolóira hivatkozva.

Menekülő rohingják 2017 októberében
photo_camera Fotó: Paula Bronstein/Getty Images

A menekültek újabb tömege hétfőn lépte át a határt. Adrian Edwards, az UNHCR szóvivője genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szervezet ismét teljes készültségben van, hiszen 11 ezer újabb érkezővel ismét óriásit emelkedett a Bangladesbe menekült rohingyák száma.

Az UNHCR együtt dolgozik a bangladesi hatóságokkal annak érdekében, hogy létrehozzanak egy tranzitközpontot, készülve arra, hogy a következő napokban menekültek további áradata várható - mondta a szóvivő.

A buddhista többségű Mianmarból több mint félmillió muszlim rohingya menekült el augusztus vége óta, amikor a rohingya felkelők összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg "tisztogató akcióba" kezdett Arakán államban, ahol mintegy egymillió rohingya élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mivel a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája zajlik. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.