Ismét tízezrével menekülnek Bangladesbe a mianmari rohingyák

Egyetlen nap alatt több mint 11 ezer újabb rohingya muszlim menekült érkezett Mianmarból Bangladesbe - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden, bangladesi határőrök beszámolóira hivatkozva.

Fotó: Paula Bronstein/Getty Images

A menekültek újabb tömege hétfőn lépte át a határt. Adrian Edwards, az UNHCR szóvivője genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szervezet ismét teljes készültségben van, hiszen 11 ezer újabb érkezővel ismét óriásit emelkedett a Bangladesbe menekült rohingyák száma.

Az UNHCR együtt dolgozik a bangladesi hatóságokkal annak érdekében, hogy létrehozzanak egy tranzitközpontot, készülve arra, hogy a következő napokban menekültek további áradata várható - mondta a szóvivő.

A buddhista többségű Mianmarból több mint félmillió muszlim rohingya menekült el augusztus vége óta, amikor a rohingya felkelők összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg "tisztogató akcióba" kezdett Arakán államban, ahol mintegy egymillió rohingya élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mivel a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája zajlik. (via MTI)