Az EU kész továbblépni, ha London jobb ajánlatot ad a brexitre

Az Európai Unió kész továbblépni a Brexit-tárgyalások második szakaszába, ha London jobb ajánlattal áll elő a brit kilépés feltételeit illetően – írja a Reuters brit hírügynökség, aminek sikerült hozzájutnia a jövő héten rendezendő EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezetéhez.

A brit EU-tagság megszűnése után az EU-ban maradó 27 tagország kormányának elküldött tervezet szerint az EU-nak azonnal neki kellene látnia a lehetséges átmeneti intézkedésekre vonatkozó belső munkának, hogy a lehető leghamarabb a majdani kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakaszba léphessen.

A tervezet szerint az Európai Tanács következő, decemberi ülésén újra áttekinti a tárgyalások előrehaladását, hogy meg tudja állapítani: sikerült-e elégséges haladást elérni. Ha igen, akkor az EU-ban maradó 27 tagország az EU érdekének megfelelően további iránymutatásokat fogadna el a jövőbeli kapcsolatokra és a lehetséges átmeneti intézkedésekre vonatkozóan.

Fotó: Alexandros Michailidis / SOOC

Annak érdekében, hogy teljesen készen álljon egy ilyen forgatókönyvre, az Európai Tanács arra kéri a tagországokat és Michel Barnier-t, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalóját, hogy kezdjék meg a belső előkészítő megbeszéléseket. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.