Tömeghisztéria is állhatott az USA havannai nagykövetsége elleni „szónikus támadás” mögött

A Guardiannek nyilatkozó neurológus szakértők szerint lehetséges, hogy azt „szónikus támadást”, amire hivatkozva az USA hazarendelte a legtöbb diplomatáját Kubából, és kiutasította a washingtoni kubai nagykövetség dolgozóinak nagyobb részét, igazából nem valamilyen fegyver, hanem tömeghisztéria okozta.

Az amerikaiak hónapokkal ezelőtt jelentették be, hogy a havannai nagykövetségen dolgozó diplomatáik közül többen is egészségügyi problémákkal küzdenek, köztük szédüléssel, halláskárosodással, fejfájással, koncentrációs és látászavarral és fülzúgással, és 22 embernél konkrétan diagnosztizáltak is valamilyen károsodást.

Az amerikai külügy nem sokkal később elfogadni látszott a magyarázatot, hogy nagykövetségük ellen valamilyen rejtélyes szónikus fegyverrel intéztek támadást, ezt a fegyvert azonban azóta sem találták meg, és nem is mutattak meg megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot a létezésére. Csütörtökön az AP publikált egy hangfelvételt, amit információik szerint a diplomaták hallhattak, mielőtt rosszul lettek, de azt az AP is hozzátette, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a furcsa hang és az egészségkárosodás között összefüggés van.

A Guardian szakértői szerint praktikus szempontból, amíg nincs bizonyíték a fegyver létezésére, addig a legvalószínűbb, hogy a diplomaták tömeghisztéria áldozatai, igaz, ezt is csak akkor lehetne biztosan kijelenteni, ha minden áldozatot egyenként megvizsgálhatnának független szakértők is.

A havannai diplomaták értelemszerűen komoly stressznek voltak kitéve, hiszen az amerikai-kubai viszony az Obama-féle enyhülés után Trump megválasztása óta újra elkezdett szétesni. Könnyen lehet, hogy amikor egy csoport minden tagja ilyen mértékű stressznek van kitéve, pszichoszomatikus betegségek jelentkeznek náluk.

Az ilyen tömeghisztéria a leggyakrabban kisebb csoportoknál, akár családoknál jelentkezik, de akár nagyobb csoportoknál is előfordulhat, főleg olyan esetekben, amikor a csoport tagjai idejük nagyobb részét együtt töltik, és feszült, ellenséges környezetben kell élniük.

A szakértők kiemelték, hogy vannak dolgozók, akiknek nincsenek panaszaik, és olyan diplomaták is, akik csak meglehetősen homályosan tudják leírni, mit is éreznek. Ezen kívül vannak, akik ugyan szenvedtek sérüléseket, de nem hallották a furcsa hangot. Ha tényleg valamilyen fegyverrel támadták volna meg a követséget, akkor valószínűbb, hogy minden dolgozót kb. azonos módon támadnak meg a tünetek. Az eltéréseket azonban a tömeghisztéria megmagyarázná.

A tömeghisztéria kialakulásához elég, ha csak a csoport egyetlen tagjánál jelentkeznek tényleges tünetek, a csoportra nehezedő stressz és a feszült környezet okozta idegesség képes lehet arra, hogy több csoportaggal is elhitesse, hogy ő is hasonló tüneteket produkál. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.