Ezt a fura hangot hallották az amerikai diplomaták Kubában, mielőtt agykárosodást szenvedtek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tavaly óta legalább 21 amerikai diplomata vagy családtagjuk betegedett meg Havannában. Eleinte akusztikus fegyverre gyanakodtak, mert az első tünetek halláskárosodásra, és az első beszámolók is valamiféle akusztikus támadásra utaltak. De később kiderült, hogy a károsult amerikai diplomaták valamiféle agykárosodást is szenvedhettek, például nehézségeik vannak bizonyos szavak felidézésével.

Fotó: Yamil Lage / AFP

Az USA válaszul minimálisra csökkentette a havannai nagykövetségét, és nem javasolja a Kubába utazást az amerikaiaknak, ráadásul Washington 15 kubai diplomatát ki is utasított.

Az Associated Press megszerzett egy hangfelvételt arról a hangról, amit a károsodást szenvedett diplomaták (extrém hangerővel) hallottak. A felvétel valószínűleg nem veszélyes, szakértők szerint nincs olyan hang, ami veszélyes lehet rövid időn át normál hangerővel lejátszva egy mobiltelefonom vagy a számítógépen.

Hogy milyen eszközzel állították elő a hangot, nem tudni, ahogy azt sem, van-e összefüggés a furcsa hang és a diplomaták egészségügyi problémái között. A diplomaták és rokonaik általánosságban halláskárosodást, kognitív és látászavart, egyensúly- és alvásproblémákat szenvedtek. (AP)