Ezt a fura hangot hallották az amerikai diplomaták Kubában, mielőtt agykárosodást szenvedtek

rejtély
2017 október 12., 20:30
comments 150

Tavaly óta legalább 21 amerikai diplomata vagy családtagjuk betegedett meg Havannában. Eleinte akusztikus fegyverre gyanakodtak, mert az első tünetek halláskárosodásra, és az első beszámolók is valamiféle akusztikus támadásra utaltak. De később kiderült, hogy a károsult amerikai diplomaták valamiféle agykárosodást is szenvedhettek, például nehézségeik vannak bizonyos szavak felidézésével.

photo_camera Fotó: Yamil Lage / AFP

Az USA válaszul minimálisra csökkentette a havannai nagykövetségét, és nem javasolja a Kubába utazást az amerikaiaknak, ráadásul Washington 15 kubai diplomatát ki is utasított.

Az Associated Press megszerzett egy hangfelvételt arról a hangról, amit a károsodást szenvedett diplomaták (extrém hangerővel) hallottak. A felvétel valószínűleg nem veszélyes, szakértők szerint nincs olyan hang, ami veszélyes lehet rövid időn át normál hangerővel lejátszva egy mobiltelefonom vagy a számítógépen.

Hogy milyen eszközzel állították elő a hangot, nem tudni, ahogy azt sem, van-e összefüggés a furcsa hang és a diplomaták egészségügyi problémái között. A diplomaták és rokonaik általánosságban halláskárosodást, kognitív és látászavart, egyensúly- és alvásproblémákat szenvedtek. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.