Ezt a fura hangot hallották az amerikai diplomaták Kubában, mielőtt agykárosodást szenvedtek

2017 október 12., csütörtök 20:30
152

Tavaly óta legalább 21 amerikai diplomata vagy családtagjuk betegedett meg Havannában. Eleinte akusztikus fegyverre gyanakodtak, mert az első tünetek halláskárosodásra, és az első beszámolók is valamiféle akusztikus támadásra utaltak. De később kiderült, hogy a károsult amerikai diplomaták valamiféle agykárosodást is szenvedhettek, például nehézségeik vannak bizonyos szavak felidézésével.

Fotó: Yamil Lage / AFP

Az USA válaszul minimálisra csökkentette a havannai nagykövetségét, és nem javasolja a Kubába utazást az amerikaiaknak, ráadásul Washington 15 kubai diplomatát ki is utasított.

Az Associated Press megszerzett egy hangfelvételt arról a hangról, amit a károsodást szenvedett diplomaták (extrém hangerővel) hallottak. A felvétel valószínűleg nem veszélyes, szakértők szerint nincs olyan hang, ami veszélyes lehet rövid időn át normál hangerővel lejátszva egy mobiltelefonom vagy a számítógépen.

Hogy milyen eszközzel állították elő a hangot, nem tudni, ahogy azt sem, van-e összefüggés a furcsa hang és a diplomaták egészségügyi problémái között. A diplomaták és rokonaik általánosságban halláskárosodást, kognitív és látászavart, egyensúly- és alvásproblémákat szenvedtek. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt