Óriási rekord: a Puskás Akadémiában lép pályára a legkevesebb fiatal

2017 október 16., hétfő 11:45

Már hivatalos, nincs még egy olyan csapat az NBI-ben, amelyik olyan kevés lehetőséget adna a fiatal focistáknak, mint a Puskás „Akadémia”.  12 forduló ment le az NBI-ből, 11 fordulóban egyetlen egy fiatal sem lépett pályára Felcsúton. 

Az utanpotlas.hu szedte össze az adatokat, amiből kiderült, hogy a felcsútiak tökutolsók a fiataloknak jutó játékperceket nézve: 

1. Haladás 1793 perc

2. Vasas 1560 perc

3. Budapest Honvéd 1115 perc

4. Balmazújváros 957 perc

5. DVTK 842 perc

6. Újpest 675 perc

7. FTC 403 perc

8. Mezőkövesd 327 perc

9. Paks 202 perc

10-11. Videoton, DVSC 34 perc 

12. Puskás Akadémia 26. perc. A lehetséges 11 880 percből. 

Kötelezőnek nem kötelező fiatalokat pályára küldeni, a Magyar Labdarúgó Szövetség csak szeretné ezt a magyar foci reményteljesebb jövője érdekében. Ezért az MLSZ csak ajánlja, hogy legyen a csapatban legalább egy, 1997. január elseje után született játékos. Ha ezt teljesíti egy klub, akkor prémiumot kap. Van, ahol ez fontos szempont, Felcsúton nem az.

Az a 26 perc, ami a Puskás neve után szerepel, Sallai Roland nevéhez köthető. Ő Palmeróból jött haza nyáron, aztán Ciprusra szerződött, az új szerződésre várva egyszer beugrott egy meccsre. Vagyis ő már nem fogja gyarapítani a fiatalperceket. Más se nagyon. Pintér Attila vezetőedző ugyanis száműzte a fiatalokat a keretéből, hogy helyet csináljon a tavasszal érkező 14 új játékosnak. Egyetlen egy játékos van még a keretben, aki megfelelne az MLSZ-fiatalkvótájának, Tóth Balázs, de ő csak a harmadik számú kapus, még a kispadra sem fér oda, ha a két másik kapus egészséges és nincs eltiltva sem. 

Egy nevelőegyesületként több mint tízmilliárdos támogatást felnyaló klubtól akár elvárható lenne, hogy az MLSZ ajánlásától függetlenül is pályára küldjön saját nevelésű, fiatal játékosokat, de a Puskás Akadémia erre nem hajlandó. Pedig Orbán Viktor 2014 decemberben még ezt mondta a felcsúti karácsonyi ünnepségen, amikor arról beszélt, hogy indokolt-e a Puskás NBI-es tagsága:

Pintér Attila vezetőedző viszont éppen most hétvégén közölte, hogy egy ideig még ne is számítsanak a fiatalok játéklehetőségre:

„Hosszú távon stabil első osztályú csapatra van szükség Felcsúton, ha az kialakult, abba kell beépíteni a fiatalokat, mi azonban még az út elején járunk.”

Nem is lenne kit pályára küldeni.