Még négy órája van eldönteni Katalóniának, hogy most akkor független-e

külföld
2017 október 19., 06:15
A spanyol kormány két katalán szeparatista vezető letartóztatásával paprikázta a hangulatot, október 17-én tízezrek követelték a foglyok szabadon engedését.
photo_camera A spanyol kormány két katalán szeparatista vezető letartóztatásával paprikázta a hangulatot, október 17-én tízezrek követelték a foglyok szabadon engedését. Fotó: LLUIS GENE/AFP

Kevesebb mint négy órája maradt a katalán kormányzatnak arra, hogy választ adjon a spanyol kormány érdeklődésére. "Nem olyan bonyolult felelni a kérdésre, hogy akkor Katalónia kinyilvánította-e a függetlenségét. Mert ha igen, akkor a kormánynak kötelessége egy bizonyos módon cselekedni. Ha viszont nem, akkor tárgyalhatunk" - mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.

Katalóniában október 1-én tartottak hivatalosan el nem ismert, a spanyol hatóságok szerint egyenesen törvénytelen népszavazást, amelyen végül a katalán statisztikák szerint is csak a jogosultak 43 százaléka vett részt, igaz, ők elsöprő többséggel támogatták a függetlenséget. A spanyol hatóságok erőszakkal próbálták megakadályozni a népszavazást.

Azóta viszont egyre furábban alakulnak a dolgok. Először is Puigdemont október 10-én még az utolsó pillanatban is egy órával elhalasztott beszédben nem jelentette be végül Katalónia függetlenségét, amire a spanyol kormány ötnapos ultimátumot adott neki, hogy eldöntse, tulajdonképpen mit is akar. A határidő lejártával se történt semmi, ezért Rajoy szerdán a katalán autonómia felfüggesztésével fenyegetőzött. Erre Puigdemonték válasza az volt, hogy ha felfüggesztik az autonómiát, kikiáltják a függetlenséget.

Vagyis pillanatnyilag ott tartunk, hogy a spanyol kormány felfüggeszti Katalónia autonómiáját, ha Katalónia kikiáltja a függetlenségét, amit Katalónia mindenképpen kikiált, ha felfüggesztik az autonómiáját.

A helyzetet bonyolítja, hogy bár Rajoy miniszterelnök csütörtök délelőtt tízig adott időt a katalánoknak a döntésre, ő maga délután már elutazik Spanyolországból. Elméletben ugyan még gyorsan összehívhatna egy rendkívüli kormányülést, mielőtt útnak indul, de azért valószínűbbnek tűnik, hogy az ultimátum ellenére is a leghamarabb majd pénteken történhet bármi. És a bármit most szó szerint értem. (Via BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.