Szombaton véget vethetnek Katalónia autonómiájának

A katalán vezetésnek adott ultimátum lejárta után újabb határidőt szabott a spanyol kormány: Mariano Rajoy most éppen szombatra hívott össze rendkívüli kormányülést, amelyen kezdeményezheti a katalán autonómia felfüggesztését. Mariano Rajoy szerdán adott csütörtök délelőtt tízig időt arra Carles Puigdemontéknak arra, hogy végre eldöntsék, kikiáltották-e Katalónia függetlenségét, vagy sem.

Csütörtök reggel a két vezető leveleket váltott egymással, de ettől se lett senki okosabb. Puigdemont azt írta, hogy csak tárgyalással kerülhető el a válság, egyben azzal vádolta a spanyol hatóságokat, hogy azok megpróbálják elnyomni a függetlenségi mozgalmat. "A függetlenségi nyilatkozat felfüggesztése még érvényben van" - írta, vagyis csak a kérdésre nem válaszolt.

Arról viszont írt, hogy bár a spanyol államnak joga van úgy dönteni, hogy alkalmazza az alkotmány 155. paragrafusát, amellyel felfüggeszthetik a katalán autonómiát. "Az, hogy minden, a párbeszédre tett kísérletünkre ez a fenyegetés a válasz, arra utal, hogy nem is szándékoznak tárgyalni" - írta, és megismételte, hogy amennyiben felfüggesztik Katalónia autonómiáját, akkor valóban kikiáltják a függetlenséget.

A spanyol kormány Puigdemont levelére válaszoló közleményében azt hangsúlyozta, hogy a katalán elnök az ultimátum ellenére se volt hajlandó megerősíteni, hogy akkor kikiáltotta-e vagy sem a függetlenséget. "Szombaton egy rendkívüli ülésen helybenhagyja majd azokat a lépéseket, amiket a szenátus elé fogunk terjeszteni annak érdekében, hogy megvédjük a spanyolok - köztük Katalónia polgárai - általános érdekeit és helyreállítsuk az alkotmányos rendet az autonóm közösségben" - írték. (Via The Guardian)