Tarantino a Weinstein-ügyről: „Eleget tudtam ahhoz, hogy többet tegyek, mint amennyit tettem”

2017 október 19., csütörtök 19:46

Quentin Tarantino az a hollywoodi rendező, aki talán a legközelebb állt Harvey Weinstein producerhez, és most azt mondja, évtizedekig tudott a többszörös szexuális zaklatással megvádolt producer történeteiről, és most szégyelli magát, amiért nem állt a sarkára, és hagyta ott a producert. „Eleget tudtam ahhoz, hogy többet tegyek, mint amennyit tettem” – mondta Tarantino.

„Több volt ez, mint az átlagos pletykák. Másodkézből tudtam. Tudtam, hogy megtett néhányat ezek közül” – mondta a rendező, aki most azt kívánja, bárcsak felelősséget vállalt volna azért, amit hallott. Szerinte ha megtette volna, amit meg kellett volna tennie, akkor nem dolgozott volna Weinsteinnel.

Fotó: Bryan Bedder/Getty Images / The Weinstein Company/AFP

Tom Hanks ugyanebben az ügyben a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, fordulóponthoz érkeztünk. Szerinte a producer vezetéknevéből „főnév, ige” lesz. „Mindenkinek vannak történetei a »szereposztó díványról« bizonyos szemszögből” – mondta Tom Hanks.

Arra a kérdésre, bűnrészesnek érezte-e magát azáltal, hogy A-listás sztár volt abban a hollywoodi gépezetben, ahol mindez megtörténhetett, nemmel felelte, mert szerinte nem Hollywood és a szórakoztatóipar az egyetlen terület, ahol ez megtörtént, hanem bele van építve a társadalomba.

Mint mondta, a Mad Men című sorozatban is bemutatják, hogy a reklámipar is tele van ilyen történetekkel, a kormányzatról nem is beszélve. Szerinte bárhol, ahol férfiaké a hatalom, lesznek olyanok, akik szexuális ragadozóként környékezik meg az alattuk dolgozó nőket, és szerinte ez a homoszexuális közösségekre is igaz.

Tom Hanks 2016 őszén Fotó: Silvia Lore / NurPhoto

Tom Hanks elmesélte, hogy egyszer 40 nővel volt egy szobában, akikkel arról beszélt, hogy a nők hány százaléka tapasztalta már, hogy a felettese zaklatja, és kiderült, hogy 100 százalékuk. Erről azt mondta:

„Talán minden férfinak – beleértve magamat is – el kell fogadnia, és nem megpróbálnia megmagyarázni, vagy megjegyzést tenni rá, és biztosan nem szabadna megpróbálnia megvédeni vagy egyenesen üldözni ezeket a nőket.”

Szinte rögtön azután, hogy előálltak sztorijaikkal Harvey Weinstein áldozatai, jöttek a kérdések, hogy miért csak most beszélnek arról, ami történt velük. Itt írtunk erről a problémáról. (New York TimesBBC)