Még pár hónap, és Észak-Korea tényleg képes lesz csapást mérni az Egyesült Államokra

Nem kell már sok idő Észak-Koreának, hogy nukleáris fegyvereinek tökéletesítésével ténylegesen is fenyegetést jelentsen az Egyesült Államokra, véli Mike Pompeo, a CIA igazgatója. Szerinte Észak-Korea már annyira közel van a tényleges csapásmérési képességhez, hogy az amerikai döntéshozóknak már úgy kell viselkedniük, mintha létezne is ez a képesség.

Még ha amúgy szerinte lényegi különbség, hogy valaki képes egy atomfegyvert kilőni, vagy képes nagy mennyiségű hasadóanyagot előállítva kiépíteni atomarzenálját.

Pompeo azt is elismerte, hogy az amerikai hírszerzés ismeretei Észak-Koreáról nem tökéletesek, de szerinte "amikor már csak hónapokról beszélünk, akkor valamelyest irreleváns, hogy mennyire részletesek az ismereteink".

Csütörtöki előadásán, amit a Foundation for Defense of Democracies thintank szervezett arról is beszélt, hogy Kína az elmúlt időszakban a vártnál is többet tett kereskedelme visszafogására Észak-Koreával, de még ennél is többet tehetne. Kommunikációjában utalt rá, hogy kész segíteni az Egyesült Államoknak a helyzet rendezésében. "Mind rendezést akarunk" - mondta Pompeo, megjegyezve, hogy azért Trump készen áll az erő bevetésére is, hogy garantálja az USA biztonságát.

Hivatali elődje, John Brennan közben a New York-i Fordham egyetemen arról beszélt, hogy Trump tweetjeivel eszkalálta a helyzetet, így "jópár évtizede" most a legnagyobb egy fegyveres konfliktus esélye. "Nem gondolom, hogy ez valószínű, vagy várható volna, de ha csak 25, vagy akár csak 20 százalék az esély rá, már az is túl sok" - mondta. (Via The Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.