18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Nem múltam el 18 éves

„Sorolja fel az összes szexuális partnerét!” - ilyen kérdőíveket töltetett ki a Szcientológia Egyház a híveivel

2017 október 20., péntek 19:31
385

Péntek este Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke az ATV-n beszélt arról, milyen információkat találtak azokban a dossziékban, amelyeket a Szcientológia Egyház vezetett a híveiről és az alkalmazottairól

A házkutatás során nagy számban kerültek elő olyan dossziék,a melyek a hívek magánéletéről szóló, bizalmas információkkal voltak tele. Ráadásul szerepeltek benne információk olyan harmadik személyekről is, akik nem voltak tagjai a szcientológia egyháznak.

Sorolja fel az összes szexuális partnerét!” - ilyen információkat is meg kellett osztaniuk a híveknek abban a 130 kérdésből álló „életút-kérdőívben”, amit az egyház a hívekkel töltetett ki. Ennél nem csak a szexuális partnereik teljes nevét és foglalkozását kellett megadniuk, de még arra is rákérdeztek, hogy a szexuális együttlét mit tartalmazott, beleértve minden perverziót is. A válaszoknak minden részletre ki kellett térniük. 

Így a partnereknek harmadik személyként fogalmuk sem lehetett arról, hogy a Szcientológia Egyház nagyon érzékeny információkat tárol róluk. 

Péterfalvi elmondta, hogy az adatvédelmi hatóság tavaly decemberben tartott egy helyszíni szemlét a Szcientológia Egyháznál, amikor papírokat és digitális adathordozókat foglaltak le. Ezek között voltak olyan dossziék, amelyekben szerepeltek a 130 kérdést tartalmazó kérdőívek is. 

De voltak olyan dossziék is, amelyek a hívek „nem etikus magatartását” gyűjtötte össze. Ezek közül kettőt olvasott fel az adatvédelmi biztos:

„Egyszer kapták el egy gramm fűvel a rendőrök, szintén a barátnőjével. Nem történt feljelentés, el kellett szórniuk a fűben, megdorgálták őket.”

Egy másik vallomásból is idézett:

„Valaki vécézett mellettem, egy srác önkielégített. Néztem át a lukon, ő meg nézett engem. hasonló a pornó, amit láttam apunál. Aztán éreztem, hogy önkielégítenem kell. Később otthon a fenekembe kellett dugnom a vécékefe hegyét.”

Ezek mellett számon tartották a hívek összes betegségét és műtétjét is. 

Péterfalvi elmondta, hogy vallási szolgáltatásnál is lehet bizonyos adatok kezeléséhez jogszerű hozzájárulást kérni, de a hozzájárulás alapfeltétele a megfelelő tájékoztatás. Ez pedig nem volt megfelelő a szcientológusoknál. Ráadásul a harmadik személyről nem lehet az ő hozzájárulása nélkül adatokat kezelni. Ezeket a dossziékat nem kaphatja vissza az egyház.

A Nemzeti Adatvédelmi Hatóság a Magyarországi Szcientológiai Egyházat, illetve az egyház Központi Szervezetét 20-20 millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte október 13-i határozatában.

A most lefoglalt dossziékat nem kapja vissza az egyház, de ez még nem jogerős, mert a határozattal szemben élhet jogorvoslattal az egyház. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt