Tállai András Dél-Borsod egyszemélyes jótevője

POLITIKA
2017 október 23., 04:00
comments 302

Elnézést kell kérniük a mezőcsátiaktól, ha egy pillanatra csütörtökön mi állítottuk meg a mindenen áthatoló erőt. Azt hittük, könnyebb lassítani a Föld forgását, mint akár csak kicsit is megakasztani a fékezhetetlen munkabírású Tállai Andrást.

Nem először tűnt úgy, hogy van egybeesés a megjelenésünk és aközött, hogy a riadóztatott, kamera előtt időnként lefagyó államtitkár lemond egy előre bejelentett programot (ahogyan az csütörtökön történt a Soros-ügyi eligazításon Mezőcsáton, vagy februárban Sajóhídvégen).

Örömmel jelentjük, hogy a csütörtök reggel még a fórumára vendégeket invitáló, délutánra viszont váratlanul beteget jelentő Tállai András péntek délelőttre meggyógyult, prímán van, de annyira, hogy felvette a munkatempóját.

Délelőtt már át is adott valamit. Nem is akármit, egy majdnem egykilométernyi felújított utat, egészen pontosan 820 000 milliméter hosszút, a kormánytól kapott 16 millió forintból aszfaltozták újra. Az avatás láthatóan jó hatással van az egészségre:

photo_camera Kács, Tállai úr munkára jelentkezett. Fotó: Tállai András/Facebook

Az államtitkár úr makkegészségesnek tűnik, de azért jó melegen volt felöltözve. Olyan pénteken nyomott, amilyet csak ő tud: a kácsi szalagátvágás után a mezőkövesdi főutca felújításáról is nyilatkozott a helyi tévének. Aztán Mezőnagymihályon volt jelenése, egy korai október 23-i megemlékezésen. Az uniós zászló miatt talán nem váltják le a helyi polgármestert. Aztán időseket köszöntött Egerlövőn és Hejőkeresztúrra is elment 56-ra emlékezni, hogy ezután még tisztelettel köszöntse a nagycsécsi időseket. Végül Hejőkürtön is szólt pár szót a szépkorúakhoz.

link Forrás

A péntekek már csak ilyenek a közszolgálatban, a múlt héten Négyesen, Kisgyőrben, Bogácson és Vattán járt idősek napján a munkaidején preczíen beosztó államtitkár, NAV-főnök.

Sajnos Tállai András korábbi szokásától eltérően már nem osztja meg előre a Facebookon a válaszótkerületi programját. Ügyes, mi is így próbáltuk megszólaltatni korábban, a helyieket pedig csak értesítik valahogy. De az is lehet, hogy egyszerűen nem akarja sokkolni a környzetét a munkabírásával. Esetleg a többi fideszes képviselő kérte meg, hogy ne tegye ezt velük. Tállai András egyetlen, csendes januári napja például így nézett ki.

A nap, ami előtt Fásy Ádám is leborult
photo_camera Egy megtekintési nap, ami előtt Fásy Ádám is leborult Fotó: Tállai András/Facebook

És megcsinálta? De meg ám.

Amúgy ez a január 9-e egy pénteki nap volt, vagyis munkanap. A következő hét is rögtön megtekintéssorozattal indult:

photo_camera Fotó: Tállai András/Facebook

Tállai a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Vida Ildikó után ő lett a NAV vezetője is, mint ilyen főszerkesztője is két lapnak, amiért félmillió forintos plusz fizetést is felvesz havonta a milliós államtitkári jussa mellé. Amikor megkérdezték, hogyan fér bele az idejébe a két lap főszerkesztése, azt mondta, hogy

„Azt javaslom önnek, hogy jöjjön a NAV, az irodám ablaka elé, és figyelje, hogy mikor van éjszaka a villany lekapcsolva. Napi 12-14 órákat dolgozom, persze csak amíg bírom."

Jó tudni, hogyha mégsem ég a villany, akkor a választókörzetét járja.

És Tállai András bírja. 54 település tartozik a körzetébe. Nyár elejéig pörgettem vissza a Facebookját, az alapján legalább 50 helyen megfordult, hogy köszöntse az időseket, felszólaljon falunapon, kezdőrúgást végezzen el az új műfüves pályán. És azért mindig akadt valami átadnivaló, vagy megtekintette, hogyan halad a munka, aminek a végén majd valamit átadhat. Esetleg azt nézte meg, hol kezdődik majd a munka, aminek a végét már tudjuk. Ezt precízen dokumentálja egy fotós, és osztják meg Facebookon, pénztárszalagból nem fogy annyi, mint amennyit egy hétvége alatt átvág. Az is van még, hogy - szemben Orbán Viktorral - Tállai András a Facebook-oldala alapján most már nem eszik. Egyáltalán. A vs.hu írta meg korábban, hogy amikor ők elkísérték Tállait egy ilyen útra, akkor az államtitkár embere töröltetni akarta azokat a képeket, ahol pogácsát eszik.

Így aztán örök emlék ez a kép, 2014-ből, ilyen már nincs:

A régi Tállai András
photo_camera A régi Tállai András

Tállai Facebook-oldalának készítői elég nagyvonalúan bánnak a helyszínekkel és az idővel. Van, hogy a feltűnően aktív politikus még aktívabbnak tűnik a Facebookja alapján, a helyiek érezhetik a törődést, hiszen pár napon belül háromszor is felbukkan egy településen. De gyanúsan ugyanabban a ruhában van, vagy van kifejezetten bükkaranyosi munkaruhája:

Tállai András, Bükkaranyos, augusztus 21.
photo_camera Tállai András, Bükkaranyos, augusztus 21. Fotó: Tállai András/Facebook
Tállai András Bükkaranyos, augusztus 24.
photo_camera Tállai András Bükkaranyos, augusztus 24. Fotó: Tállai András/Facebook
Tállai András Bükkaranyoson, augusztus 29.
photo_camera Tállai András Bükkaranyos, augusztus 29. Fotó: Tállai András/Facebook

A helyi polgármesterek pedig az összes támogatást, akár az államtól jött, akár valamelyik minisztériumtól nyerték pályázaton, netán uniós pénz, Tállai Andrásnak köszönik meg. Siposné Horváth Anita például így:

„Mezőcsát virágkorát éli, hiszen ebben a ciklusban a kormány nagyon sok pályázatot írt ki, Tállai András országgyűlési képviselő pedig kézen fogja a projektjeinket, és végigsegíti a célig”.

A precízen megtervezett turnéból viszont kimaradt pár település.

Borsodgesztre például idén eddig nem jutott el, pedig hagyományosan részt vesz a főzőversenyen. 2015-ben például a helyi lap beszámolója szerint: „Az eredményhirdetés előtt Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője is kilátogatott a helyszínre, elbeszélgetett a vendégekkel, megkóstolta az egyik, mint később kiderült díjnyertes grillezett finomságot, sőt felajánlott egy díjat (bográcsot) a főzőverseny díjazottjai részére.” Idén nehezebb lehetett győztest hirdetni, mert Tállai András egyáltalán nem volt ott. De a különdíjak egyike ez volt:

„Tállai András országgyűlési képviselő felajánlása: bogrács, állvánnyal”.

Tiszabábolnán is hiába várták a júliusi falunapon, pedig plakáton is hirdették, hogy jön. Másnap volt Tusványos, ahol ott volt, talán ezért nem tudott időt szakítani a háttérbe szorította Tiszabábolnára. Itt sajnos ennyi a személyes kapcsolat a választókkal:

photo_camera Fotó: tiszababolna.hu

Két hely pedig egészen speciális. Az egyik Cserépváralja. Itt a helyi képviselők már egészen kínosan érzik magukat, hogy Tállai úr turnéja elkerüli a települést.

photo_camera Fotó: cserepvaralja.hu

A másik Szentistván. Itt az történt, hogy 2014-ben nem a fideszes jelölt nyert. Tállai annyira látványosan kerülte a települést, hogy a képviselők egymást hibáztatták emiatt. Az alpogármester, Koncz Attiláné Tanner Zsuzsanna például sokáig azt hitte, Tállai miatta nem jön, merthogy „büdös kommunistának” tartja. Legalábbis ezt mondta neki Pusztai-Csató Adrienn. De aztán addig marcangolta magát, amíg meg nem kérdezte Tállait, akitől az a válasz jött vissza, hogy valójában a polgármesterrrel van baj.

link Forrás

Három év után meg is buktatták gyorsan Pusztai-Csató Adriennt, miután csatlakozott Gémesi György mozgalmához. Az időközi választást aztán Tállai András támogatottja, Dobóné Koncz Judit nyerte. A július 9-i választás előtt olyan lelkes szavakkal konferálta fel Tállait Dobóné, hogy még Tállai is megjegyezte, hogy itt még nem rá kell szavazni.

Tállai itt elismeri, hogy valóban kerülte a települést, de szerinte azért, mert nem volt miért jönni. Aztán csak kiböki, hogy mennyire rosszul esett neki, hogy az augusztus 20-i beszédre éppen Szentistvánon Gémesi Györgyöt kérték fel helyette. És itt még nincs vége:

link Forrás

Miután Tállai jelölte nyert, újra felkerült a fideszes politikus térképére Szentistván, és az államtitkár mondhatta el az augusztus 20-i beszédet is Gémesi György helyett.

Ha esetleg az államtitkár nem tudja a választókörzetét járni, hiszen időnként a fővárosban is lennie kell a munkája miatt, akkor a választókörzete jön el hozzá. Tállai ugyanis ingyen utakat hirdet a Parlamentbe.

photo_camera Fotó: Tállai András/Facebook

A hejőkeresztúriak szeptember 20-i látogatása óta Tállai a Parlamentben fogadta a gelejieket, bogácsiakat, ároktőieket, tiszatarjániakat, emődieket, sajóhídvégieket, sajóládiakat, hejőbábaikat, szakálidakat, muhiakat, tiszadorogmaiakat. Egyetlen hónap alatt.

photo_camera Fotó: Tállai András/Facebook

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.