Kazahsztán 2025-ig áll át a cirillről a latin ábécére

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pénteken elrendelte, hogy 2025-ig a latin ábécével váltsák fel a cirill betűs írást az országban.

Az elnöki rendelet alapján Kazahsztánban néhány éven belül bevezetnek egy 32 latin betűből álló ábécét, ami hozzájárul a közép-ázsiai ország modernizációjához. Ennek eredményeként az ország nevét hivatalosan Qazaqstannak fogják írni.

A kazahot eredetileg az arab írás egy módosított verziójával írták, amit hivatalosan 1927-ig használtak. Ekkor váltottak a latin ábécére, de azt 1940-ben a cirill vette át.

A kazah nyelv hangjait most 42 betűvel jelölik, amiből 33 a cirill ábécéből származik.

Nazarbajev áprilisban körvonalazta a reformot, és bejelentette, hogy egyetemi oktatókkal és a civil társadalom képviselőivel folytatott egyeztetés után 2017 végén előterjesztik az új írásmódot. Sokan csalódottan vették tudomásul a lépést, ami a hatóságok szerint hozzájárul majd a helyi gazdaság fejlődésének felgyorsításához.

Fotó: Michael Klimentyev / Szputnyik

A latin ábécét „a világ országainak mintegy 70 százalékában használják, ami elengedhetetlen kommunikációs eszközzé tette azt, főleg a technológia, az üzleti élet, a tudomány és az oktatás terén” – magyarázta a kazah külügyminisztérium.

Az öt közép-ázsiai ország közül Kazahsztánban a legjelentősebb az orosz diaszpóra. Az orosz hivatalos nyelv az országban, az elnök is gyakran használja a beszédei során. (MTI)