Az oroszok lépnének a MOL helyére a horvát olajiparban

2017 október 28., szombat 14:20
44

A Mol Nyrt. helyére lépne a Rosznyefty orosz olajvállalat, ha a horvát kormány új stratégiai partnert keresne az INA horvát olajipari vállalatban - mondta Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List nevű horvát lapnak szombaton. Secin az interjúban kiemelte, hogy „érdekelődnek a hatékony beruházások iránt a régióban”.

Az INA egy klasszikus kutatási, termelési és értékesítési vállalat - mondta, majd hozzátette: „a mi szempontunkból azonban két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító”.

Secin tud arról, hogy a Mol szerint a sziszeki finomító nem kifizetődő és túl sok alkalmazottja van, de szerinte nem kell bezárni a finomítókat, amelyek egy modernizáció után fontos pozíciót tölthetnének be az európai kőolaj-feldolgozásban.

Amennyiben a Rosznyefty belép az INA tulajdonosi struktúrájába, modernizálja a horvát vállalat üzemeit és azok képesek lesznek piaci keretek között jövedelmezően működni” - jelentette ki.

Secin szerint a finomítók a Földközi-tenger térségében jelentős lehetőséggel bírnak logisztikai előnyük miatt. Ezért is fontolgatják annak lehetőségét, hogy megerősítsék jelenlétüket ezen a piacon.

A horvát korvány már korábban jelezte, hogy kivásárolná a MOL-t az INA-ból. A Mol a horvát olajipari vállalat 49,08 százalékát birtokolja. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt