Hiába ígérgettek, még mindig gerjesztik az őserdők irtását az óriási csokigyárak

környezetvédelem
2017 október 28., 06:10
comments 195

A RAN nevű, őserdők védelmére alakult szervezet jelentése szerint a világ legnagyobb édességgyártó cégei átverték a világot, amikor azt ígérték, hogy mostanra nem vesznek pálmaolajat illegális ültetvényekről.

Indonéziában nagy iramban irtják az esőerdőket, hogy helyükre olajpálmákat ültessenek, az olajat pedig nagy tételben veszik át az édesipari multik. Ezeket az ültetvényeket sokszor illegálisan hozzák létre. Az őserdők irtása elveszi sok vadállat élőhelyét, és így orángutánok, tigrisek, orrszarvúak, leopárdok és elefántok kerültek a kihalás szélére.

Irtják az őserdőt Indonéziában.
photo_camera Irtják az őserdőt Indonéziában. Fotó: Junaidi Hanafiah/Anadolu Agency

A korábbi kampányok hatására három cég, a Nestlé, a Mars és a Hershey megígérték, hogy 2015-16-ra feltérképezik, hogy honnan származik az a pálmaolaj, amit termékeik gyártásához közvetítő kereskedőktől vesznek, és aztán már csak legális ültetvényekről származó olajat vásárolnak.

A RAN mostani jelentése szerint az ígéretet nem tartották be, és részben tovább halogatják a "beszerzési láncolat feltárását", részben pedig letettek a teljesítésről. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.