Egyszerre 11 francia nagyvárosban tiltakoztak a szexuális zaklatások ellen

külföld
2017 október 29., 20:48
comments 65

"Igazságot a nőknek"
"Nem maradunk csendben"
"Tiszteletet a nőknek"

Ilyen és ehhez hasonló molinókkal a kezükben vonultak fel tízezrek 11 francia nagyvárosban vasárnap délután, hogy a Weinstein-ügy nyomán tiltakozzanak a nőket a mindennapokban érő zaklatások és erőszak ellen - írja az MTI a Reuters és az AFP hírügynökségek alapján.

Tüntetők Lyonban
photo_camera Tüntetők Lyonban Fotó: Nicolas Liponne/NurPhoto
Tüntetés Marseille-ben
photo_camera Tüntetés Marseille-ben Fotó: CITIZENSIDE/Georges ROBERT/Citizenside

A tüntetéseket, amiken többségében nők vettek részt, Carol Galand újságíró szervezte, aki az AP hírügynökség kérdésére arról beszélt, hogy nagyon sok nőnek nincs egyedül ereje szembeszállni a nála hatalmasabbakkal, ezért fontos, hogy merjenek, tudjanak beszélni egymással ezekről az esetekről, és összefogni, ha úgy hozza szükség. Franciaországban évente 80 ezer nőt ér szexuális indíttatású zaklatás, de az áldozatok alig 10 százaléka tesz erről panaszt.

Az utóbbi hetekben Franciaországban a legmagasabb politikai körökig gyűrűztek különböző molesztálási ügyek, így nem csoda, hogy a politika is hamar reagált a fejleményekre. A francia kormány bejelentette, hogy törvényben kívánja szabályozni az utcai molesztálás és a zaklatást, meghosszabbítják az ilyen jellegű bűncselekmények elévülésének idejét - 20-ról 30 évre - és a gyermekvédelmi jogszabályok szigorítását is tervezik.

Egy felmérés szerint a francia nők több mint fele esett már túl valamilyen szexuális zaklatáson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.