A Mol hajlandó eladni az INA-t

Ahhoz képest, hogy éppen sokadjára is a Mol javára ítélt a svájci választottbíróság az INA horvát olajipari társaság irányítási jogairól a horvát állammal folytatott vitájában, a társaság jogi igazgatója, Kara Pál hétfőn azt mondta az M1-nek, hogy a Mol nyitott a részesedése eladására.

Kara nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy a horvátok ajánlatára várnak, ő ugyanis arról beszélt, hogy a Mol 2013-ban már kinyilvánította, hogy ők piaci alapon működtetik az INA-t, akinek meg ez nem tetszik, az kivásárolhatja őket. "Nagy türelemmel és tisztelettel várjuk" a horvát fél ajánlatát, mondta.

Horvát vételi ajánlatról nincs hír, az orosz Rosznyefty viszont szombaton jelezte, hogy ők készek lennének megvenni a Mol részesedését, ha a horvát kormány új stratégiai partnerrel szövetkezne. A Rosznyefty Igor Szecsin, Oroszország egyik erős emberének tulajdonában van. Szecsin a titkosszolgálati kör tagja, Putyin régi szövetségese, bár újabban inkább önálló hatalmi központként ténykedik.

Az oroszoknak életbevágó lenne részesedést szerezniük az INA-ban, ugyanis az INA horvátországi infrastruktúrája lehet az alapja Közép-Európa csepfolyósított földgázzal történő ellátásának. A csepfolyós földgáz lehetne az orosz földgáz alternatívája, így az oroszoknak stratégiailag is fontos, hogy ellenőrizni tudják ezt a piacot is. (Via MTI)