Carles Puigdemont és öt minisztere elmenekült Brüsszelbe

2017 október 30., hétfő 15:12
275

Egy nappal azután, hogy több százezren tüntettek Barcelona utcáin a katalán függetlenség ellen, és aznap, amikor a spanyol főügyész bejelentette, hogy lázadás miatt emelne vádat a katalán vezetők ellen, jött a hír, hogy Carles Puigdemont volt katalán elnök és 5 minisztere elhagyta Katalóniát, és jelenleg Brüsszelben van.

Carles Puigdemont volt katalán elnök Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency

Az El Pais azt írja, politikai menedéket kértek Belgium fővárosában, ami nem mellesleg az Európai Unió fővárosa is.

A VRT flamand közszolgálati televízió névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva közölte, hogy a spanyol kormányfő által pénteken menesztett katalán elnök „ügyvédekkel és politikai képviselőkkel” is találkozik Brüsszelben, a Le Soir nevű helyi napilap pedig úgy tudja, Puigdemont a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) magas rangú vezetőivel fog tanácskozni.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta, Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérne, de a kijelentését később a belga kormány több tagja is helytelenítette: Charles Michel miniszterelnök szerint a megjegyzés csak „olaj volt a tűzre”, Kris Peeters gazdasági miniszter pedig arról beszélt, hogy nem volt „bölcs dolog” ezt mondani. (El Pais, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt