Carles Puigdemont és öt minisztere elmenekült Brüsszelbe

Egy nappal azután, hogy több százezren tüntettek Barcelona utcáin a katalán függetlenség ellen, és aznap, amikor a spanyol főügyész bejelentette, hogy lázadás miatt emelne vádat a katalán vezetők ellen, jött a hír, hogy Carles Puigdemont volt katalán elnök és 5 minisztere elhagyta Katalóniát, és jelenleg Brüsszelben van.

Carles Puigdemont volt katalán elnökFotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency

Az El Pais azt írja, politikai menedéket kértek Belgium fővárosában, ami nem mellesleg az Európai Unió fővárosa is.

A VRT flamand közszolgálati televízió névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva közölte, hogy a spanyol kormányfő által pénteken menesztett katalán elnök „ügyvédekkel és politikai képviselőkkel” is találkozik Brüsszelben, a Le Soir nevű helyi napilap pedig úgy tudja, Puigdemont a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) magas rangú vezetőivel fog tanácskozni.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta, Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérne, de a kijelentését később a belga kormány több tagja is helytelenítette: Charles Michel miniszterelnök szerint a megjegyzés csak „olaj volt a tűzre”, Kris Peeters gazdasági miniszter pedig arról beszélt, hogy nem volt „bölcs dolog” ezt mondani. (El Pais, MTI)