Több százezren tüntetnek Barcelona utcáin a katalán függetlenség ellen

külföld
2017 október 29., 14:28
comments 342

Katalónia függetlensége ellen vonulnak tömegek vasárnap délután Barcelonában. A többség "Mind Katalóniaiak vagyunk, éljünk továbbra is együtt, a józan ész szerint!" feliratú molinókat hordozva, a spanyol lobogó színeibe burkolózva tiltakozik a katalán parlament függetlenségi nyilatkozata és javaslata ellen. 

A felvonulást a Katalán Civil Társadalom nevű szervezet szervezte meg, az élen a liberális Ciudadanos, a katalán szocialisták és a spanyol kormányon lévő konzervatívok vezetik a tömeget. A rendőrség szerint 300 ezren vonulnak, a szervezők milliós tömeget emlegetnek. A többség az egységes Spanyolországot élteti, vannak, akik Puigdemont elnök börtönbe zárását követelik. 

A liberálisok azt kérik a katalánoktól, a decemberben esedékes helyhatósági választáson nyilvánítsák ki, hogy nem kérnek a megosztó politikából és az egységes Spanyolországban hisznek. Így tesz egyébként egész Európa: a környező országok vezetői mind kiálltak az egységes Spanyolország mellett. 

Egyelőre nem látszik a megoldása a katalóniai helyzetnek, ami azután eszkalálódott, hogy a spanyol kormány által alkotmányellenesnek tekintett helyi népszavazáson a katalóniaiak túlnyomó többsége a függetlenség mellett szavazott. 

Pénteken a katalán parlament kihirdette, hogy a tartomány elszakadt Spanyolországtól, mire szombat reggel a spanyol kormány leváltotta a teljes katalón politikai és rendőri vezetést, és új tartományi főnököt nevezett ki Madridból. Ezután a katalán vezetők passzív ellenállásra szólították fel a köztisztviselőket és a lakosságot. 

Nem látszik a megoldás, de tüntetések és ellentüntetések sorát hirdették meg, a jövő héten pedig a spanyol rendőrök megpróbálhatják elvinni irodáikból az ellenálló katalán vezetőket. A kialakult helyzetről legutóbb szombaton írtunk részletesen. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.