Hivatalos: Leekens az új szövetségi kapitány

sport
2017 október 30., 11:56
comments 137

Georges Leekens váltja Bernd Storckot, jelentette be az MLSZ a honlapján. A belga edző neve már Storck menesztésének másnapján felmerült, írta korábban az Index. A Nemzeti Sport szerint a puhatolózás korábban megkezdődhetett, az akkori pletykák a sportigazgatói posztról szóltak.

Az MLSZ rendkívüli hétfői közgyűlése után Csányi Sándor előbb megköszönte Storck munkáját, majd bemutatta Leekenst. 

"Egy profi szövetségi kapitányt találták a felnőtt és az U21 válogatott számára,"

személye garancia a profi munkára a két együttesnél, mondta a szövetség elnöke. Utánpótlás külön kapitányt kap, a sportigazgatói poszt megszűnik, a szövetségi kapitány közvetlenül az elnökséghez tartozik, tette hozzá Csányi. 

"Miért volt meggyőző? Mert játékosként és edzőként is szerzett már tapasztalatot. Több helyen, több klubban is."

Szerződése két évre szól, mondta Csányi, féléves hosszabbítási opcióval. A szövetség elnöke a korábbi pletykákra reagálva elmondta, hogy összesen három edzőt kerestek meg, de csak Leekensnek tettek ajánlatot. 

"Nem igazak a hírek, hogy a magyar válogatott vezetése ne lenne egy kapós poszt. Harminc nevet tartalmaz az adatbázisunk, közülük Leekens volt az első számú mindvégig,"

hangsúlyozta Csányi. A profi munka szerinte biztosítva van, 

"de garantálni, nem garantálunk semmit."

Leekens is hasonlóan kezdte beszédét,

"személyem nem jelent garanciát semmire,"

de sok országban dolgozott, van tapasztalata. A belga szakember könnyen döntött, mondta, Magyarországra költözik, megpróbál megtanulni magyarul is. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem hoz külföldi különítményt, magyar kollégákkal kezdi meg a válogatott irányítását. Felméri a magyar edzői állományt, közülük választja majd ki a segítőit. 

Leekens 1997-1999 és 2010-2012 között a belga válogatott vezette. 1998-ban világbajnokságra vitte a nemzeti tizenegyet, de a csoportkörön nem jutottak túl, menesztették. Magyarországra Algériából érkezik, ahol tavaly óta dolgozott szövetségi kapitányként. 

Georges Leekens
photo_camera Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

Bernd Storck a világbajnoki-selejtő sorozat utolsó mérkőzése után távozott posztjáról, hivatalosan közös megegyezéssel.  2015 júliusa óta vezette a magyar válogatottat: irányítása alatt összesen 25 meccset játszott a csapat, ebből 8-at nyert meg, 7-et adott döntetlenre, 10-et elveszített. Tétmeccseken valamivel jobb, 6-7-6-os statisztikát hozott. Storck elvesztette sportigazgatói posztját is.

A válogatottat a következő két, Luxemburg és Costa Rica elleni felkészülési mérkőzésére még Szélesi Zoltánnal készül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.