Feljelenti a civiltörvényt bojkottáló civileket a KDNP ifjúsági szervezete

POLITIKA
2017 november 02., 10:25
comments 202

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Fővárosi Főügyészséghez fordul közérdekű bejelentéssel, az új civiltörvényt bojkottáló szervezetek miatt. 

Az IKSZ a feljelentéssel gyakorlatilag  bebiztosítja, hogy a választások előtt nyomozni kezdenek a bojkottot hirdető civilek ellen. 

Különben a hatóságok számára csak jövő júniusban, az éves beszámoló benyújtása után derült volna ki, hogy melyik szervezetek kaptak külföldi támogatást, de ennek a kampány szempontjából már nem lett volna akkora jelentősége. 

Korábban több szervezet is bejelentette, hogy  nem tesznek eleget az új civiltörvény előírásainak, és nem regisztrálják magukat „külföldről támogatott” civil szervezetkén, mert szerintük a törvény csak arra jó, hogy karanténba zárja a független civileket, hogy ne szóljanak bele a közügyekbe, és ne nyilvánítsanak véleményt a parlamenti vagy önkormányzati döntésekről. A törvény az Európai Bizottság szerint sincs rendben, ezért kötelezettségszegési eljárás indult a kormány ellen, de ezt Orbán Viktor szerint nem szabad komolyan venni

Az ifjú kereszténydemokraták vezetője, Nacsa Lőrinc most úgy érezte, hogy csavarni kell még egyet a történeten. A csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ha a civil szervezetek a törvény hatálya alá tartoznak, akkor le kell folytatni ellenük egy eljárást. Szerint erre azért van szükség, mert felmerül a gyanú, hogy valami takargatni valójuk van, bizonyos információkat el akarnak titkolni a nyilvánosság elől, és ezért nem tesznek eleget a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó regisztrációs kötelezettségnek.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Kövér László házelnök, Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke és Kozma Péter kormánymegbízott (Fotó: Balázs Attila / MTI)
photo_camera Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Kövér László házelnök, Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke és Kozma Péter kormánymegbízott (Fotó: Balázs Attila / MTI) Fotó: Balázs Attila

Az IKSZ elnöke olyanokat is mondott, hogy a civil információs portálon szerdáig 58 civil szervezet regisztrált, de 23, általában Soros György által finanszírozott szervezet indítványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, és közülük 15 az, amelyik nem tüntette fel magát sem ezen, sem a bíróság által létrehozott felületen. 

Eközben számos portálon elmondták, támogatásuk jelentős részét külföldről kapják.

Nacsa Lőrinc szerint életbe kell lépnie a törvény szankciós rendszerének, amely kétlépcsős folyamat, 30 illetve 15 napos határidővel, és ezek után pénzbírság kiszabása lehet indokolt. Úgy fogalmazott, hogy a fiataloknak fontos, hogy egy olyan országban tudjanak élni, munkát vállalni, ahol mindenkire vonatkoznak a törvények, és azokat mindenki betartja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.