Az Apple titokban Jersey szigetére telepítette egy részét, mert ott 0% a társasági adó

TECH
2017 november 06., 22:09
comments 153

A Paradise Papers 13,4 millió aktából álló adattömegének feldolgozásában világszerte 96 sajtó- és médiacég vesz részt, köztük a BBC, aminek a Panorama című műsorából kiderült, hogy az Apple amerikai informatikai óriásvállalat, a világ legnyereségesebb cége más adóparadicsomok felkutatásába kezdett, miután az ír hatóságok 2013-ban elkezdték bezárni azokat a törvényi kiskapukat, amik lehetővé tették a cég korábban Írországban bejelentett érdekeltségeinek az adóminimalizálási manővereket.

A világ legnyereségesebb cége alig adózik

Az Apple Írországban kiépített struktúrái a BBC vizsgálata szerint adórezidensi szempontból – a 2013-ban kezdett ír adójogi reformig – gyakorlatilag „hontalanná” tették a céget, és így az amerikai konglomerátum a külföldön realizált nyereségek után ritkán fizetett 5 százaléknál magasabb adót, de egyes években a 2 százalékot sem érte el a vállalat külföldi adóterhe.

Az Európai Bizottság számításai szerint volt olyan év, amiben az egyik írországi Apple-érdekeltség csak 0,005 százalék adót fizetett.

Az Iphone X első vásárlói Sydney-ben november 3-án.
photo_camera Az Iphone X első vásárlói Sydney-ben november 3-án. Fotó: Saeed Khan / AFP

A BBC által vizsgált akták szerint 2014 márciusában az Apple jogtanácsosai kérdőívet küldtek a Bermuda szigetcsoporton bejegyzett, offshore pénzügyekre szakosodott Appleby ügyvédi irodának – ahonnan a most kiszivárogtatott dokumentumok nagyja származik –, arról érdeklődve, milyen adóelőnyök remélhetők egyes offshore helyszínektől.

Ahol 0 százalékot kell adózni

Az Apple jogászait mindenekelőtt a Brit Virgin-szigetek, Bermuda, a Kajmán-szigetek, Mauritius, a Man-sziget, valamint Jersey és Guernsey érdekelte. A cég végül Jerseyt választotta. A normandiai partvidék közelében fekvő, széleskörű önigazgatási jogkörökkel bíró sziget nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona külső függő területei közé tartozik, saját adómegállapítási jogokkal. Jersey-n a társasági adó az ott megtelepedő külföldi cégeknek 0 százalék.

A Panama-iratok szerint az Apple két kulcsfontosságú írországi érdekeltsége, az Apple Operations International (AOI) – ami a cég külföldön tartott 252 milliárd dollárnyi készpénztartalékának nagy részét kezeli –, és a nemzetközi értékesítésért felelős Apple Sales International (ASI) 2015 elején az Appleby Jerseyn működő irodájába telepítette a vállalatvezetésének központját, és legalább 2016 elejéig ez volt a helyzet.

Az Apple idei elszámolásai is azt mutatják, hogy a cég az Egyesült Államokon kívüli piacokon elért 44,7 milliárd dollár eredmény után csak 1,65 milliárd dollár adót fizetett be külföldi kormányok költségvetéseibe. Ez 3,7 százalék körüli adórátának felel meg, ami nem egészen a hatoda a globálisan számolt átlagos társasági adónak. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.