Kilométeres dugókat okoznak a katalán tiltakozások

Utcai tiltakozók akciói bénítják a forgalmat Katalónia-szerte, ahol emiatt kora reggel óta több közúton is több kilométeres torlódás alakult ki. „Szabadságot a politikai foglyoknak!”, „Megvédjük a köztársaságot!” – többek között ilyen transzparensekkel vonultak fel tüntetők, akik le is zártak közutakat a forgalom elől, nagy felháborodást okozva az autósok között.

Olvasónk, János Katalóniából írta meg, hogy reggel 4 órakor a katalánok lezárták a Franciaország és Barcelona közötti fizetős autópályát, és azt mondják, estig zárva tartják.

Fotó: János, olvasónk

Reggel fél 6-kor már 5 km volt a sor három sávon, majdnem csak kamionok állnak mindkét irányban. A katalánok mindent megtettek, hogy a személyautókat kiszabadítsák a sorból, amit a spanyol kamionosok kifejezetten jól viseltek, de a román kollégáik nem annyira – írta János.

Fotó: János, olvasónk

Azok a vasúti utasok is megszívták, akiknek a vonata kimaradt vagy késett, mert a tüntetők a sínekre vonultak, akadályozva a vasúti forgalmat.

A tiltakozó akciók előzménye, hogy az Intersindical-CSC nevű szakszervezet mára sztrájkot hirdetett, amit több más, hasonlóan kisebb érdekképviselet is támogat, de nem csatlakoztak hozzá a munkavállalók nagy többségét tömörítő szakszervezetek, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT).

A hatóságok szerint a megmozdulások több mint 60 közúton okoznak fennakadásokat, a katalán rendőrség ezért elkezdte felszámolni az útlezárásokat. Korábban a Twitteren is kérték, hogy a tüntetők működjenek együtt, és nyissák meg a forgalmat – írja az MTI.